Hur man förväller kantareller

Recept av Anneli

Recept: Hur man förväller kantareller

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.8/5 (8 röster, 14 kommentarer)

En fråga som ständigt kommer upp....Hur gör man? Beskriver även kännetecken, plockning, rensning, tips, kantarellsmörgås (provsmak)..

Typ: Vegetarisk
Kök: Skandinavien
Tillagning: Grillat
Etiketter: trattkantareller, förvälla, kantareller, karljohan, karljohansvamp, smörsopp, hur man förväller kantareller

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier. Är den mycket grusig kanske du behöver skölja den men tappar då lite smak.
  2. 2. Dela svampen från hatten och ner till foten, ta bort skräp och dylikt.
  3. 3. Skär svampen i mindre delar direkt ner i grytan.
  4. 4. Hetta upp långsamt. Kantareller är oftast vätskerika så man brukar inte behöva tillsätta något vatten. (Om inte så tillsätt lite vatten så den inte bränns.)
  5. 5. Låt den vätska som blir få koka in eller nästan koka in i svampen. Tar kanske 15-20 minuter ???
  6. 6. Låt kallna och frys in i lämpliga potionspåsar eller burkar.
  7. 7. TIPS! Svampen blir hållbarare om du fryser in med lite svampspad kvar. (2 år inget problem, ev. längre)
  8. 8. Smakprov är ett måste. Kantarellsmörgås. Smörstek en franskskiva på båda sidorna , lägg den på en tallrik.
  9. 9. Smörstek 1-1.5 dl rensade kantareller i mindre bitar (ej förvällda), 0,5 krm salt. Häll över 1 msk grädde, låt koka in. Lägg stuvningen på smörgåsen och garnera med persilja.
  10. 10. TIPS på annan svamp, kännetecken, rensning/plockning, hittar du bland mina recept och fler kommer det så småningom.
  11. 11. Ugnsstekta smörsoppmackor, Gräddstuvad citronslemskivling, Panerad fårticka med lök..
  12. 12. KÄNNETECKEN: Hattens översida är gul (liksom resten av fruktkroppen) och slät. Hatten är jämn och inrullad hos knoppar.
  13. 13. Hattkanten är vågig och krusig hos utvuxna fruktkroppar. Hattens undersida har åsar som går ner på foten. Åsarna är grenade.
  14. 14. Svampköttat är gulvitt. LUKT: behaglig, stark, kryddlik ("kantarell"-doft). SMAK: Något "skarp" i rått tillstånd (försvinner vid tillagning).
  15. 15. PLOCKNING/RENSNING: Plockstorlek hattdiameter 3-8 cm, höjd3-8 cm.
  16. 16. Stora fruktkroppar kan vara för gamla och sega och har sämre smak. Även efter tillagning kan de vara beska. Låt dessa stå kvar i naturen och spora av sej. Även de minsta.
  17. 17. Plockad kantarell håller sig frisk i flera dagar efter plockningen, bara den förvaras svalt och luftigt.
  18. 18. Kantarellens skarpa smak, något syrliga smak som rå mildras betydligt efter tilllagning. Den speciella smaken efter tillagning är omtyckt av många.
  19. 19. Kantarellen kan anrättas ensam, helst smörstekas och endast kryddas med lite salt. Men den fina smaken kan även användas som krydda och blandas med milda svampar, ex. soppar och fårtickor.
  20. 20. Alla de vanliga metoderna är bra, möjligen med undantag för torkning. Vid torkning är det viktigt att torkningen går relativt snabbt.
  21. 21. Bitarna får inte bli för hårda, då har de svårt att ta upp vatten när de sedan ska tillagas. Högsta torktemperaturen bör vara 50 grader.
  22. 22. OBS! Det finns en svamp som vanligen kallas "falsk kantarell" . Den skiljer sej med att den är oftast orangeröd, har påtaglig färgkontrast mellan hattens översida och undersida, är smaklös och luktar inte kantarell.

Serveringsförslag: Kantarellstuvning på en smörstekt franska.

Skapat 2008-08-09 av Anneli, 231739 visningar, 789 utskrifter. Källa: svampbok

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 påse  kantareller eller trattkantareller


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.