Hjortronsylt

Recept av Anneli

Recept: Hjortronsylt

INGREDIENSER

portioner/st.
1 kg  hjortron
0,5 kg  socker
Betyg: 4.7/5 (4 röster, 5 kommentarer)

Norrlandsguld. Sylt av hjortron används till mycket, traditionellt som vanlig sylt till våfflor, pannkaka,frukostflingorna, i filen m.m. men är även mycket god varm till vaniljglass eller friterad camenberost.

Typ: Tillbehör
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: friterad camenber, varm hjortronsylt, vaniljglass, våfflor, pannkaka

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rensa bären
  2. 2. Bra att veta: Man tar halva mängden socker i förhållande mängd hjortron. Om du bara har 0,5 kg hjortron så tar du 0,25 kg socker. 1 kg hjortron är ca. 2 liter bär. Men bären saftar sej och kan packas ihop i hinken så väg bären i stället.
  3. 3. Varva bär och socker i en kastrull. OBS! RÖR INTE OM I GRYTAN, utan skaka den fram och tillbaka då och då. Låt grytan stå svalt några timmar. Använder du djupfrysta bär så låt dem tina helt först innan du tillsätter sockret.
  4. 4. Hetta långsamt upp bären och låt sjuda på svag värme i ca. 10-15 minuter, tills bären är fyllda med lag och ser klara ut. OBS! Rör INTE om i grytan utan skaka den. Skumma väl, eftersom skum är en gynnsam jordmån för jäst- och mögelsvampar.
  5. 5. Häll upp den varma sylten på väl rengjorda varma glasburkar ända upp till kanten och tillslut omedelbart. (Man kan även frysa in kall sylt i plastburkar)
  6. 6. OBS! Hjortron innehållen naturligt natriumbensoat men om man förvarar hjortronsylt vid högre temperaturer än + 10ºC så bör man tillsätta 1 kryddmått natriumbensoat när sylten är färdig utrört i lite av sylten innan du rör ner i resten av sylten.
  7. 7. Förvara sylten svalt och mörkt.

Serveringsförslag: Sylt till pannkakor, våfflor, mannagrynsgröten, frukostflingorna, filen m.m. men även varm till vaniljglass eller till friterad Camenberost.

Skapat 2009-02-22 av Anneli, 70532 visningar, 344 utskrifter. Källa: Egen variant

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  hjortron
0,5 kg  socker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.