Helstekt fläskytterfilé med bacon och savoykål

Recept av Maja

Recept: Helstekt fläskytterfilé med bacon och savoykål

INGREDIENSER

portioner/st.
Fläskytterfilé
600 gram  fläskytterfilé, fläskfilé eller fläskstek
1 st  purjolök (liten)
1 st  vitlök
2 msk  tomatpuré
2 dl  vitt vin
1 msk  balsamvinäger
1 msk  kalvfond
1 tsk  salt o svartpeppar eller efter behag..
1 paket  bacon
1 st  röd chilifrukt
Savoykål
500 gram  savoykål
1,5 dl  grädde eller matlagningsgrädde
1 msk  senap
Ugnsstekt potatis
1 kg  potatis
1 tsk  salt
2 msk  olja
1 tsk  rosmarin
Betyg: 3.0/5 (3 röster, 0 kommentarer)

Helt kött behöver inte bli torrt. Med digital termometer och rätt innertemperatur får du en saftig köttbit. Jag lägger grönsaker i botten på formen och får en fin bas till sås.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i grova strimlor. Skär hela vitlöken i två halvor. Lägg purjo och vitlök i botten på en ugnsfast form.
  2. 2. Kött: sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet. Klappa in salt och peppar eller andra kryddor du önskar. Bryn köttbiten runtom i en stekpanna. Stick in en termometer med spetsen mitt i köttbiten.
  3. 3. Lyft köttbiten på grönsaksbädden. Fräs tomatpurén i stekpannan. Tillsätt vinet, balsamvinäger och fond. Koka snabbt ur stekpannan och häll blandningen i ugnsformen.
  4. 4. Sätt in formen i ugnen och stek till en innertemperatur på 67 grader. Ta ut formen när köttet är klart och svep in köttet i folie. Sila över skyn i en kastrull. Ta vara på vitlöken.
  5. 5. Borsta potatisen noga och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela skivorna i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och rosmarin.
  6. 6. Jag sätter in plåten i ugnen under köttformen när ca 20 min av stektiden för köttet återstår. När formen tas ut ökar jag temperaturen till 225 grader, sätter plåten mitt i ugnen och låter potatisen gå färdig.
  7. 7. Savoykålen ansas och strimlas. Kokas i lättsaltat vatten ca 3 min. Häll över kålen i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl. Värm grädden i kastrullen, tillsätt senap, vänd ner kålen. Salta och peppra.
  8. 8. Strimla baccon och finhacka chilifrukten. Stek baccon knapriga i en stekpanna. Lägg i chilifrukten i slutet.
  9. 9. Skyn: Koka upp skyn. Reducera eller red av med maizena för brun sås till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev andra kryddor.
  10. 10. Ta fram köttet. Häll skyn i såskastrullen. Skär köttet i tunna skivor. Strö över knaperstekt baccon med chillifrukt. Servera med savoykål, ugnsstekt vitlök och potatisskivor.

Skapat 2008-04-17 av Maja, 55542 visningar, 651 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

600 gram  fläskytterfilé, fläskfilé eller fläskstek
1 st  purjolök (liten)
1 st  vitlök
2 msk  tomatpuré
2 dl  vitt vin
1 msk  balsamvinäger
1 msk  kalvfond
1 tsk  salt o svartpeppar eller efter behag..
1 paket  bacon
1 st  röd chilifrukt
500 gram  savoykål
1,5 dl  grädde eller matlagningsgrädde
1 msk  senap
1 kg  potatis
1 tsk  salt
2 msk  olja
1 tsk  rosmarin


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.