Havrebröd i lergryta

Recept av Felizia

Recept: Havrebröd i lergryta

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.3/5 (3 röster, 1 kommentarer)

En kort tid bodde jag i en skruttig etta utan ordentligt kök, och hade endast tillgång till en liten bordsspis med ugn. Vad gör man då när man älskar att baka bröd? Jo, man bakar i lergryta. I "Laga i lergryta" fann jag detta recept, en stor favorit.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. VIKTIGT: Grytans storlek är viktig för att brödet ska bli bra. Det här brödet kräver en 1,5 liters gryta, vanligen den minsta grytstorlek man kan få tag på. Notera även att lergrytan alltid ska blötläggas minst 15 min innan användning, och alltid ställas in i kall ugn.
  2. 2. Blanda havregryn, sirap, smör och salt i en degbunke. Häll 4 dl kokhett vatten över grynblandningen. Rör om lite, och ställ sedan att svalna till 37 grader.
  3. 3. Smula jästen och lös den i 0,5 dl fingervarmt vatten. Blanda ner i den avsvalnade grynblandningen.
  4. 4. Tillsätt därefter större delen av mjölet. Knåda degen tills den är slät och precis släpper bunkens vägg. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
  5. 5. Blötlägg grytan i kallt vatten minst 15 minuter innan användning. Torka sedan av den lite och pensla insidan av både locket och grytan med matolja.
  6. 6. Arbeta degen en andra gång. Använd gärna först en mjölad degspade för att lossa den från bunkens vägg, och knåda ner den lite innan du lägger den på mjölat bakbord och arbetar in mer mjöl tills den känns smidig igen.
  7. 7. Lägg degen i grytan och tryck ut den så att det inte blir någon glipa mellan degen och grytans vägg. Nagga degen med mjölad gaffel. Pensla med vatten och strö rikligt med fiberhavregryn ovanpå.
  8. 8. Lägg locket på och ställ in grytan i KALL ugn, på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 70 minuter.
  9. 9. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler, ordentligt invirat i handdukar.

Skapat 2009-06-14 av Felizia, 9749 visningar, 244 utskrifter. Källa: Laga i Lergryta, ICA Bokförlag, 1992

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 dl  fiberhavregryn
0,5 dl  ljus sirap
50 gram  smör eller margarin, rumsvarmt
1 tsk  salt
4 dl  kokande vatten
25 gram  färskjäst
0,5 dl  fingervarmt vatten
12 dl  vetemjöl
0,5 dl  vatten, mängd efter behov
1 dl  fiberhavregryn, mängd efter behov
0,5 dl  matolja (neutral), mängd efter behov


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.