Filé Wellington - inbakad ox- eller fläskfilé

Recept av Byhäxan

Recept: Filé Wellington - inbakad ox- eller fläskfilé

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.6/5 (16 röster, 4 kommentarer)

Lite småpillig att göra, men mycket väl värd besväret! Den första fyllningen är den ursprungliga till rätten, fyllning nummer 2 är mitt eget påfund när jag varit lite lat.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Etiketter: oxfilé, helstekt oxfilé, helstekt, ugnsstekt, helstekt fläskfilé, ugnsstekt fläskfilé. smördegsinbakad, festmat, oxfilé, inbakad, ädelfilé, nyår, nyårsmiddag

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Putsa filén och bryn den runt om i ca 5 minuter. Salta och peppra och låt filén kallna helt, helst i kylskåp när den svalnat lite.
  2. 2. Skala och hacka lök, vitlök och svamp. Fräs på låg värme i oljan. Tillsätt grädden och låt koka ihop. Rör ner pastejen och ställ fyllningen kallt.
  3. 3. Eller gör den enklare fyllning nr 2. Mosa ädelosten så gott det går i grädden så den blir lite "bredbar".
  4. 4. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen så att den passar som "omslagspapper till kött och fyllning. Lägg det kalla köttet på degen och fyllningen ovanpå.
  5. 5. Pensla ytterkanterna på degen med uppvispat ägg. Vik ihop ordentligt, nyp till i kortsidorna. Garnera med ev överblivna degremsor.
  6. 6. Gör några hål överst i paketet. Pensla med ägg. Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter.

Serveringsförslag: Madeirasås och rikligt med grönsaker.

Dryckestips: Vin, öl, vatten

Skapat 2007-11-15 av Byhäxan, 47996 visningar, 2327 utskrifter. Källa: flera olika - kombinerat

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  fläskfilé à ca 600 gram (eller oxfilé, då passar fyllning nr 1 bäst)
1 msk  matfett till stekning
1 tsk  salt - eller något mindre
0,5 tsk  svartpeppar
3 st  smördegsplattor
1 st  ägg till pensling
0,5 st  gul lök
1 st  stor vitlöksklyfta
100 gram  färska champinjoner
1 msk  vegetabilisk olja
0,5 dl  grädde
2 msk  bakad leverpastej
1 st  Kvibille ädelost (tårtbit)
0,5 dl  vispgrädde (ungefär)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.