Chokladtårta

Recept av Linda Byström

INGREDIENSER

portioner/st.
Mandelbotten
175 gram  mörk choklad (70 %) hackad
225 gram  mandelmassa
4 st  stora ägg delade
1,3 dl  socker
3,5 msk  kakao av god kvalitet
Fyllning
900 gram  mörk choklad (70 %)
5,5 dl  grädde (36 % eller mer)
4,5 dl  creme fraiche ej light
2 cl  mörk rom kan uteslutas
70 gram  smör
Garnering 350 gram choklad
Betyg: Bli först med att betygsätta Chokladtårta!

Ljuvligt len amerikansk chokladtårta. Receptet är på två tårtor men går att halvera.

Typ: Kakor
Kök: USA
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. 2. Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
  3. 3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
  4. 4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
  5. 5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
  6. 6. tryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt rom och rör till en jämn smet.
  7. 7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.
  8. 8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet
  9. 9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
  10. 10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen.

Dryckestips: Kaffe och konjak

Skapat 2008-04-23 av Linda Byström, 8962 visningar, 19 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

175 gram  mörk choklad (70 %) hackad
225 gram  mandelmassa
4 st  stora ägg delade
1,3 dl  socker
3,5 msk  kakao av god kvalitet
900 gram  mörk choklad (70 %)
5,5 dl  grädde (36 % eller mer)
4,5 dl  creme fraiche ej light
2 cl  mörk rom kan uteslutas
70 gram  smör


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.