Bertes Vetebröd

Recept av Tin-Tin

Recept: Bertes Vetebröd

INGREDIENSER

portioner/st.
Deg
14 dl  vetemjöl
150 gram  smör eller margarin
0,5 liter  mjölk
1,5 dl  socker
1 tsk  salt
50 gram  jäst, för söta degar
2 tsk  stött kardemumma
Fyllning #1, med kanel
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
4 tsk  kanel
Fyllning #2, med mandel
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
1 dl  sötmandel, mald
2 st  bittermandlar, malda (kan uteslutas)
Till pensling
1 st  ägg
  hackad mandel och/eller pärlsocker
Betyg: 3.0/5 (2 röster, 0 kommentarer)

Klassiskt vetebröd som kan bakas ut både till längder och bullar. Variera med olika fyllningar.

Typ: Bröd
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula jästen i degbunken och rr ut den i lite av mjölken. Smält fettet och häll i mjölken. Värm till fingervärme (37 grader). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt socker, salt. kardemumma och 14 dl vetemjöl.
  2. 2. Arbeta degen kraftigt i bunken. Degen ska bli blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om deen är kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa på dragfriplats i 30-40 minuter.
  3. 3. Blanda valfri fyllning under tiden degen jäser.
  4. 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Baka ut till fyllda bullar eller längder.
  5. 5. Låt brödet jäsa i 20-40 minuter på smorda plåar på dragfri plats.
  6. 6. Pensla med ägg och strö på garneringen.
  7. 7. Grädda bullar i 6-10 minuter vid 225-250 grader och längder i 15-20 minuter vid 200-225 grader.
  8. 8. Låt svalna på galler under bakduk.

Skapat 2009-02-18 av Tin-Tin , 1477 visningar, 19 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

14 dl  vetemjöl
150 gram  smör eller margarin
0,5 liter  mjölk
1,5 dl  socker
1 tsk  salt
50 gram  jäst, för söta degar
2 tsk  stött kardemumma
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
4 tsk  kanel
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
1 dl  sötmandel, mald
2 st  bittermandlar, malda (kan uteslutas)
1 st  ägg
  hackad mandel och/eller pärlsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.