Mått, vikt och enheter

Köksskola: Hur mycket väger socker? Hur många matskedar är en deciliter? Här är måttenheterna för vikt och volym och hur sambandet mellan dem ser ut.

 

För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?

Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.

Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.

Mått

Vikt Förkortning Samband
Kilogram (kilo) kg 1 kg = 10 hg = 1000 g
Hektogram (hekto) hg 1 hg = 100 g = 0,1 kg
Gram g 1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg

 

Volym Förkortning Samband
Liter l 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
Deciliter dl 1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk
Centiliter cl 1 cl = 10 ml
Milliliter ml 1 ml = 1 krm
Matsked msk 1 msk = 3 tsk = 15 ml
Tesked tsk 1 tsk = 5 krm = 5 ml
Kryddmått krm 1 krm = 1 ml
Kaffekopp kkp 1 kkp = 1,5 dl
Tekopp tkp 1 tekopp = 2,5 dl
Glas glas 1 glas = 2 dl


Måttomvandling

Bakprodukter 1 dl 1 msk 1 tsk
Bakpulver, bikarbonat - 15 g 5 g
Fiberhavregryn ca 40 g - -
Havregryn ca 40 g 5 g -
Hasselnötskärnor 65 g 10 g -
Kakaopulver 40 g 6 g 2 g
Kokos (riven) 35 g 5 g  -
Linfrö (hela) 65 g 10 g -
Mandelspån ca 30 g - -
Russin (kärnfria) ca 60 g ca 10 g -
Mandel (söt och bitter) 65 g 10 g -
Salt 125 g 19 g 6 g
Sojaprotein (pulver) 35 g 5 g -
Ströbröd ca 50 g 7 g -
Valnötskärnor 40 g - -

 

Matfett 1 dl 1 msk 1 tsk
Ister = rent matfett (smält) 85 g 12 g -
Margarin och smör (fast) 95 g 15 g 5 g
Margarin och smör (smält) 90 g 13 g 4 g
Olja (oliv, raps etc.) 90 g 13 g 4 g

 

Mjölkprodukter 1 dl 1 msk 1 tsk
Keso 100 g - -
Mjölkpulver 50 g 7 g 2 g
Ost (riven) ca 40 g ca 5 g -

 

Mjöl 1 dl 1 msk 1 tsk 1 liter
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Bovetemjöl 60 g 9 g - ca 600 g
Grahamsmjöl 60 g 9 g - ca 600 g
Kornmjöl    ca 8 g - ca 500 g
Kruskakli 20 g 3 g - -
Maizena 55 g 8 g 3 g -
Potatismjöl 80 g 12 g 4 g -
Rågmjöl, fint ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Rågsikt ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Vetekli 35 g 5 g - -
Vetemjöl 60 g 9 g 3 g ca 600 g

 

Socker 1 dl 1 msk 1 tsk
Farinsocker 70 g 10 g -
Florsocker 60 g 9 g -
Honung 120 g 18 g -
Pärlsocker 60 g 9 g -
Sirap 140 g 20 g -
Strösocker 85 g 12 g -
Vaniljsocker - 8 g 3 g

 

Gamla svenska mått Samband
Kanna 1 kanna = 2,6 l
Tunna 1 tunna = 155 l
Skålpund 1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort
Lod 1 lod = 13,3 g
Ort 1 ort = 4,25 g
Korn 1 korn = 0,0425 g
Dussin 1 dussin = 12 st
Gross 1 gross = 144 st
Tjog 1 tjog = 20 st
Kast 1 kast = 4 st
Val 1 val = 20 kast = 80 st
Skock 1 skock = 60 st

 

Utländska mått Benämning Samband
Vikt (GB + USA) pound (lb) 1 lb = 16 oz = 454 g
Vikt ounce (oz) 1 oz = 28,35 g
Vikt Pfund 1 Pfund = 500 g 
Längdmått (GB + USA) inch (in) = tum 1 in = 1 tum = 2,54 cm
Volym (USA) fluid ounce 1 fluid ounce = 2 msk
Volym (USA) liquid pint 1 liquid pint = 4,7 dl
Volym (USA) dry pint 1 dry pint = 5,5 dl
Volym (USA) cup 1 (american) cup = 2,4 dl
Volym (GB) pint 1 (english) pint = 5,7 dl
Volym (GB) cup 1 (english) cup = 2,8 dl

Ugnstemperaturer

I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.

Celsius till Fahrenheit

För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.

Fahrenheit till Celsius

För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.

Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:

Celsius Fahrenheit
125 grader 257 grader
150 grader 302 grader
175 grader 347 grader
200 grader 392 grader
225 grader 437 grader
250 grader 482 grader

 

Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.

Odefinierade ugnstemperaturer Temperatur
Mycket svag ugnsvärme 125 grader C
Svag ugnsvärme 175 grader C
Medelgod ugnsvärme 225 grader C
Mycket god ugnsvärme 275 grader C
Het ugnsvärme 300 grader C

Tillagning i varmluftsugn: Lagar du i varmluftsugn sänker du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanlig ugn.

Tillagning i gasugn: Lagar du i gasugn höjer du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanligt ugn.

 

KOMMENTARER

Observera att få decilitermått/graderade litermått är korrekta. Vissa har en felmarginal på 0,5 dl på litermarkeringen. En hushållsvåg är det enda som gäller.
bertilini 1 år sedan
Äntligen! Tack för det!
Tereza Lindgren 1 år sedan
Så många gånger vi har använt ordet SKOCK utan att veta hur många det innebär. Nu vet vi att det är 60. Det ska tala om för alla oss som undrat Småländskan
May A-son 3 år sedan
Den kommer länkas in direkt under recept i huvudnavigering. Så den alltid finns enkelt åtkomlig. Nästa steg blir väl att göra den lite mer datoriserad :-)
Mikael 3 år sedan
Denna ska jag skriva ut och spara! Fantastiskt att äntligen slippa gissa!
MetalXplosion 3 år sedan
Kanonbra! Men varför går den inte att spara i mina favoriter? Hade varit väldigt smidigt...
Lica64 3 år sedan
jättebra att få hjälp med detta! Anderviken
anderviken 3 år sedan
Mycke bra sida. Värkligen efterlängtad
jawoba 3 år sedan
Använder ibland amerikanska recept. Ni har löst problemet med att konventera am.mått till metersystemet. All heder. Och ett stort tack.
Svärmorsdrömm 3 år sedan
Härligt! Underbart! Denna sidan är en välsignelse så tusen tack snälla för den. Birgitta
Eva-Birgitta 3 år sedan
Tack snälla, den här sidan har jag längtat efter!
lanternan 3 år sedan

Stäng

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
  • Så mycket väger en deciliter

    Köksskola: För dig som inte har någon köksvåg hemma i köket har vi sammanställt en omvandlingstabell för några av de vanligaste råvarorna.

     
  • Portionsberäknare: Hur mycket mat går åt?

    Köksskola: Hur mycket mat går åt till bjudningen eller buffén?

     
  • Smarta lösningar på dina 8 värsta matlagningsproblem

    Köksskola: Såsen skar sig, köttet brände och soppan blev för salt. Ibland blir det inte som du tänkt. Här är smarta lösningar på dina åtta värsta matproblem.

     
  • Lyckas med lammsteken

    Köksskola: Lammstek som smälter i munnen. Det möra köttet lagar du med fördel i ugnen och låter vitlök och örter ge smak. Så lyckas du med lammsteken.

     
  • Tillagningstemperaturer

    Köksskola: Vad ska vi äta, hur ska det tillagas och sist men inte minst – när är maten klar? Här hittar du nätets mest kompletta lista över tillagningstemperaturer.

     
  • Husmorsakuten – kitchen aid

    Köksskola: Oavsett om du spillt vin eller vill få bort dålig lukt i kylskåpet har Gretchen svaret. Tillsammans med Kokaihop.se presenterar hon Husmorsakuten.

     
  • Livsmedelsmärkningar

    Köksskola: Gröna nyckelhål, ekologiskt och rättvisemärkt. Vet du vad de betyder och vad de står för?

     
  • Så länge håller julmaten

    Köksskola: Mycket av julmaten håller hela julen, men inte allt. Planerar du mängden mat och tar hand om den på rätt sätt minskar du inte bara svinnet utan också risken att bli magsjuk på kuppen.

     
  • Portionsberäknare för julbordet

    Köksskola: Planera ditt julbord. Så mycket julmat går åt till julbordet.

     
  • Frågor och svar om ägg

    Köksskola: Lär dig knäcka koderna, koktiderna och få koll på äggen. Kokaihops lilla äggskola ger dig alla fakta du behöver för att bli en riktig äggexpert.

     
  • Bra basvaror i köket

    Köksskola: Behöver flingsalt och finaste olivoljan jämt finnas hemma? Vissa saker är bra att se till att alltid ha hemma i kyl och skafferi. Här är de basvaror du behöver för att kunna laga till veckans middagar.

     
  • Julens planeringsguide

    Köksskola: Baka, städa, pyssla och glöggmingla. Lite smart planering i lagom stora doser är receptet på hur du får en både godare och mindre stressig jul.

     
  • Gör egen sushi

    Köksskola: Forma fina läckerheter av ris och fyll och pryd dem med vackra grönsaker och fisk. Laga din egen sushi – steg för steg. Kokaihop-medlemmen Byhäxan visar hur.

     
  • 10 heta grilltips

    Köksskola: Här är 10 heta grilltips inför årets grillpremiär för att du ska lyckas framför grillen.

     
  • Fyra små rätter

    Köksskola: Räkor, fläsk, biff och kyckling. Fyra små rätter blir en. Milda smaker med influenser från Kina. Så här gör du din egen variant av fyra små rätter.

     
  • Gör din egen müsli

    Köksskola: En bra start på dagen och en god och nyttig frukost. Gör din egen müsli och få full kontroll på ingredienser och smak.

     
  • Så mycket väger en deciliter

    Köksskola: För dig som inte har någon köksvåg hemma, eller vara undrar vad en deciliter väger.

     
  • Portionsberäknare: Hur mycket mat går åt?

    Köksskola: Hur mycket mat går åt till bjudningen eller buffén?

     
  • Smarta lösningar på dina 8 värsta matlagningsproblem

    Köksskola: Ibland blir det inte som du tänkt. Här är smarta lösningar på dina åtta värsta matlagningsproblem.

     
  • Lyckas med lammsteken

    Köksskola: Perfekt tillagad lammstek bokstavligen smälter i munnen. Så lyckas du med lammsteken.

     
  • Tillagningstemperaturer

    Köksskola: Vad ska vi äta, hur ska det tillagas och sist men inte minst – när är maten klar?

     
  • Husmorsakuten – kitchen aid

    Köksskola: Oavsett om du spillt vin eller vill få bort dålig lukt i kylskåpet har Gretchen svaret.

     
  • 12 sätt att ta tillvara på övermogna bananer

    Nyheter: Gamla bananer i fruktskålen? Här är 12 sätt att ta tillvara på övermogna bananer.

     
  • Tre tips hur du bakar bullar utan ugn

    Nyheter: Bullsugen och ingen ugn? Inga problem! Här får du tre tips på hur du fixar bullbaket utan ugn.

     
  • 10 saker du kan göra med en gammal kanelbulle

    Nyheter: Tänkte du slänga de gamla bullarna? Hejda dig! Här är tio tips på vad du kan göra med en gammal bulle.

     
  •