Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Grapefruktens dag 25 februari

av Kokaihop
2015-April

Älskad frukostkompis, spännande ingrediens i maten och en riktigt bra anledning att frossa. Tänker du att grapefrukten är en rejält nyttig sak, då har du ganska rätt. För den full av både vitaminer, antioxidanter som stärker immunförsvaret och fibrer som håller dig mätt längre. Äter du en halv grapefrukt får du i dig hela dagsbehovet av C-vitamin, en riktig guldgruva för vårt immunförsvar i förkylningstider.

Fast mest tänker vi att du kanske ska äta grapefrukt för att du tycker att det är gott, och det finns den helt del spännande godsaker du kan göra med en grapefrukt. Hur låter det med en curd på grape eller en fräsch citrussallad med filéer av grapefrukt?

Visste du att …

… Ruby Red, Thompson, Pink, Marsh, Flame och Duncan är några grapefruktsorter som finns. Den vanligaste grapefrukten är Ruby Red som har ett rött fruktkött. Vetenskapliga studier har visat att sorterna inte skiljer sig i smaken, utan endast till färgen.

… en grapefrukt innehåller varken fett, salt eller kolesterol. Däremot innehåller gott om antioxidanter som stärker immunförsvaret och fibrer som håller magen igång.

… en halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin.

… grapefruktjuice är ett utmärkt dryckesval när du äter järnrik kost, som spenat eller blodpudding. eftersom C-vitamin bidrar till ett ökat järnupptag.

… rosa och röd grapefrukt innehåller betakaroten, en antioxidant som omvandlas till A-vitamin som är bra för både synen, huden och immunförsvaret.

… en grapefrukt ska kännas fast och spänstig. Ju tyngre den är, desto saftigare är den ofta.

… grapefrukt ska helst förvaras i rumstemperatur. Låt den gärna ligga framme i några dagar, då blir den extra söt. Förvarar du din grapefrukt i kylen är hållbarheten tre veckor. Godast är dock att servera den rumstempererad.

… grapefrukten verkar ha en del intressanta egenskaper som påverkar fettförbränningen. I en studie från 2004 fick en grupp personer äta en halv grapefrukt före varje måltid tre gånger om dagen, en annan grupp drack ett glas grapefruktjuice före varje måltid. En tredje grupp åt eller drack ingen grapefrukt alls. Efter 12 veckor hade den första gruppen förlorat 1.6 kg utan att göra några andra förändingar i sin kost. De som hade druckit grapefruktjuice hade i genomsnitt gått ner 1.5 kg. Medan de som inte hade ätit grapefrukt alls låg kvar på samma vikt. Enligt forskarna beror viktminskningen på ämnen i grapefrukten som sänker insulinnivåera i kroppen.

… Florida grapefruit är initiativtagare till Grapefruktens dag.

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB