Den 15 oktober 2007 blev fetaosten grekisk. Visst låter det aningen underligt, men innan kunde den grekiska fårosten tillverkas lite hur som helst och av vem som helst. När EU gav Grekland ensamrätt till namnet Feta bestämde de också att osten måste innehålla minst 70% fårmjölk och resten getmjölk.
Den vita, krämiga osten är utan tvekan en av de mest kända grekiska ostarna. Fetaosten gör sig bra i en mängd rätter och passar väldigt bra tillsammans med olivolja och färsk timjan.
Traditionell fetaost kommer från djur som fått beta på betesmarker i speciella regioner. Men osten varierar i både smak och konsistens, från krämig till smulig eller till och med lite torr. Det är ingen slump. Smaken och konsistensen skiljer sig nämligen åt från region till region och beror också på ostens ålder. Ost från Makedonien och Thrakien är ofta mild , mjuk och krämig, mindre salt med färre hål medan fetaost från Thessalien och centrala Grekland har en mer intensiv och robust smak. Osten från Peloponnesos är ofta torrare i konsistensen.
Visste du att …… fetaosten skyddas av en EU-lagstiftning och endast de ostar som tillverkas i Makedonien, Thrakien, Thessalien, centrala fastlandet Grekland, Peloponnesos och Lesbos får kallas fetaost. Liknande ostar som produceras någon annanstans i östra Medelhavsområdet, runt Svarta havet och utanför EU kallas ofta för vitost. ... bara grekerna själva ska under ett år få i sig så mycket som 12 kilo fetaost vilket ska motsvara hela 70 % av grekisk ostkonsumtionen. … fetaostens dag den 15 oktober instiftades av av Fontana. |
Servera i bröd med grönsaker och crema di balsamico (som på bilden), med pasta och mild ekologisk naturell yoghurt eller med potatis och en sås på crème fraiche och fetaost som mixas med salt och peppar.
Något sötsyrligt till det grillade.
Lite festligare variant av vanliga färsbiffar. Perfekt att bjuda på då de känns lite lyxiga, ändå är de så enkla att göra. :)
Den perfekta bjudrätten som delvis kan göras i förväg.
Min mamma gör världens godaste matpajer. Den här komponerade hon med inspiration från en paj hon ätit på Kafé Blå Dörren i Varberg.
Något av en favorit hemma hos oss, och receptet utvecklas ständigt!
Supergod & enkel bjudrätt. Kycklingen blir extra saftig då man rullar in den i bacon!
Goda små lättgjorda knyten som passar både till middagen och fest.
Bröd som smakar som en hel liten rätt och ser otroligt gott ut!
Ett supergott tillbehör till kött, fisk mm. Enkelt att göra!