Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Fetaostens dag 15 oktober

av Kokaihop
2015-April

Den 15 oktober 2007 blev fetaosten grekisk. Visst låter det aningen underligt, men innan kunde den grekiska fårosten tillverkas lite hur som helst och av vem som helst. När EU gav Grekland ensamrätt till namnet Feta bestämde de också att osten måste innehålla minst 70% fårmjölk och resten getmjölk.

Den vita, krämiga osten är utan tvekan en av de mest kända grekiska ostarna. Fetaosten gör sig bra i en mängd rätter och passar väldigt bra tillsammans med olivolja och färsk timjan.

Traditionell fetaost kommer från djur som fått beta på betesmarker i speciella regioner. Men osten varierar i både smak och konsistens, från krämig till smulig eller till och med lite torr. Det är ingen slump. Smaken och konsistensen skiljer sig nämligen åt från region till region och beror också på ostens ålder. Ost från Makedonien och Thrakien är ofta mild , mjuk och krämig, mindre salt med färre hål medan fetaost från Thessalien och centrala Grekland har en mer intensiv och robust smak. Osten från Peloponnesos är ofta torrare i konsistensen.

 

Visste du att …

… fetaosten skyddas av en EU-lagstiftning och endast de ostar som tillverkas i Makedonien, Thrakien, Thessalien, centrala fastlandet Grekland, Peloponnesos och Lesbos får kallas fetaost. Liknande ostar som produceras någon annanstans i östra Medelhavsområdet, runt Svarta havet och utanför EU kallas ofta för vitost.

... bara grekerna själva ska under ett år få i sig så mycket som 12 kilo fetaost vilket ska motsvara hela 70 % av grekisk ostkonsumtionen.

… fetaostens dag den 15 oktober instiftades av av Fontana.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB