Slurp! Kräftskivan är kanske den enda svenska festligheten där det är nästintill olagligt att ta fram besticken. För här ska det knäckas, sörplas och kladdas. Så utrusta dig med haklapp och servetter för nu är det dags för årets stora kräftfest!
Dags för kräftskiva! Men var börjar man? Här är en checklista och några goda planeringsråd på vägen för att fixa tidernas skönaste kräftfest.¨
Få tänker sig en kräftskiva utan öl och snaps. Men ett glas champagne till kräftorna sitter aldrig fel, och det finns många vita viner som också passar bra till just kräftor.
Föredrar du vegetariskt, är allergisk mot skaldjur eller bara inte är så förtjust i kräftor? Här är tio kräftfria, vegetariska alternativ till kräftskivan.
Bara kräftor gör ingen kräftskiva. Bjud på generöst med tillbehör - god paj, hembakat bröd, välsmakande ostar, läckra dippsåser och en krispig grönsallad. Här är alla tillbehören för en lyckad kräftfest.
Knäckig äppelpaj, sega kladdkakemuffins, pannacottapaj och vanilj- och blåbärspaj. Avsluta kräftskivan med stil och bjud på en rungande god dessert.
Nu stundar kräfttider! Vilka kräftor väljer du? Fånga och koka själv, köpta färska eller frysta. Hur du än vill ha just dina kräftor finns det några bra saker att tänka på.
Laga gott på kräftor och servera som kräftalternativ på festen, som lyxig vickningsmat eller dagen-efter-mat. Här är några alternativ för dig som inte vill pilla med kräftor eller vill ta tillvara på överblivna kräftor dagen efter skivan.