Vietnamesiska vårrullar med Spicy sweet-sås

Recept av miss-angli

Recept: Vietnamesiska vårrullar med Spicy sweet-sås

INGREDIENSER

portioner/st.
175 gram  skalade räkor
1 st  salladlök
0,5 st  röd chilifrukt
100 gram  sockerärtor
0,5 dl  färsk koriander
100 gram  salladskål
1 msk  limejuice
50 gram  glasnudlar
1 dl  jordnötter
1 knivsudd  salt
1 knivsudd  svartpeppar
6 st  risark
Spicy sweet-sås
4 msk  ostronsås
1,5 msk  limejuice
0,5 st  röd chilifrukt
1 st  vitlöksklyfta
3 msk  kallvatten
1 tsk  soja
2 msk  råsocker
Betyg: 4.2/5 (4 röster, 3 kommentarer)

Dessa färska vårrullar är snabblagade och jättegod lättmat. Ingen fritering krävs. Passar lika bra till förrätt som till huvudrätt. Gör bara mindre rullar så har du en annorlunda och fräsch förrätt.

Typ: Övrig
Kök: Mellanöstern
Tillagning: Övrig
Total tid: 40 min.
Etiketter: färska vårrullar, skaldjur, asiatiskt, vegetariskt, snabbt, smal, lätt, plockmat, mingel

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Pressa ur vätskan från räkorna i ett durkslag. Häll räkorna och limejuice i en större skål.
  2. 2. Dela chilifrukten och ta ur kärnorna. Finhacka hela chilin. Häll häften i skålen med räkorna.
  3. 3. Skär salladslöken i tunna skivor, skär sockerärtorna och salladskålen i fina strimlor. Finhacka koriandern. Blanda alla ingredienser med räkorna. Salta och peppra.
  4. 4. Koka upp vatten med lite salt. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i glasnudlarna. Låt stå under lock ca 3 minuter. Häll nudlarna i ett durkslag och spola med kallvatten. Låt nudlarna rinna av och svalna.
  5. 5. Under tiden hackar du jordnötterna. Blanda ihop nötter och nudlar med räkröran.
  6. 6. Nu är det dax att göra Spicy sweet-såsen: Pressa vitlöksklyftan i en liten skål. Ta den andra hälften av den finhackade chilifrukten. Rör ihop allt ordentligt tillsammans med övriga sås-ingredienser. Låt stå i kylen tills du ska servera.
  7. 7. Värm lite vatten och häll upp i exempelvis en ugnsform som är stor nog att rymma ett risark.
  8. 8. Blötlägg ett risark åt gången, ca 10 sekunder. Ta upp arket försiktigt och placera på en skärbräda eller tallrik. Lägg fyllningen på mitten av arket - hur mycket beror på hur stora rullar du vill göra. Vik över sidorna, avsluta med flikarna uppe och nere. Klart! Upprepa proceduren tills du gjort alla rullar.
  9. 9. Lägg vårrullarna på ett serveringsfat, dekorera gärna med att sprinkla över lite sesamfrön.
  10. 10. Tips! Ska du göra vårrullarna som plockmat, klipp risbladen till mindre bitar innan dom blötläggs. Då kan du sen göra små plockvänliga munsbitar som du förvarar i kylen tills gästerna kommer.
  11. 11. Om du får vårrullar över funkar det jättebra att spara i kylen och äta dagen efter.
  12. 12. Risark hittar du oftast i hyllan där nudlar och övrig exotisk mat finns. Eller i orientaliska mataffärer.

Dryckestips: vatten, vitt vin, mousserande vin

Skapat 2011-11-05 av miss-angli, 3096 visningar, 35 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

175 gram  skalade räkor
1 st  salladlök
0,5 st  röd chilifrukt
100 gram  sockerärtor
0,5 dl  färsk koriander
100 gram  salladskål
1 msk  limejuice
50 gram  glasnudlar
1 dl  jordnötter
1 knivsudd  salt
1 knivsudd  svartpeppar
6 st  risark
4 msk  ostronsås
1,5 msk  limejuice
0,5 st  röd chilifrukt
1 st  vitlöksklyfta
3 msk  kallvatten
1 tsk  soja
2 msk  råsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.