Vetebröd

Recept av Anneli

Recept: Vetebröd

INGREDIENSER

portioner/st.
150 gram  smör eller margarin
5 dl  mjölk
50 gram  jäst för söta degar
1 dl  socker
2 tsk  stött kardemumma
850 gram  vetemjöl
0,5 tsk  salt
Fyllning:
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
2 msk  kanel
Till pensling
1 st  ägg
  pärlsocker eller hackad mandel
Betyg: 4.7/5 (4 röster, 6 kommentarer)

Helt enkelt vanliga kanelbullar.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: kanelbullar, vetebröd

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smält matfett i kastrull. Tillsätt mjölen och värm till 37ºC (fingervarmt)=degvätskan.
  2. 2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4l. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har lösts sig. Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma.
  3. 3. Mät/Väg upp mjölet 1,4 l = 850 gram. Häll det luftigt direkt ur mjölpåsen i ett liters mått. Skaka inte måttet. Alternativt väg mjölet.
  4. 4. Tillsätt mjölet men spara ca. 0,5-1 dl mjöl till utbaket.
  5. 5. Arbeta degen kraftigt, ca. 5 minuter med maskin eller ca. 10 minuter för hand, tills degen känns smidig.
  6. 6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca. 30 minuter.
  7. 7. Knåda degen smidig på bakbordet. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  8. 8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut ett tunnt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Tips! Vaniljfyllning, byt ut kanelen mot vaniljsocker.
  9. 9. Bullar: Skär bullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
  10. 10. Klippt längd: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster och nästa flik till höger osv. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
  11. 11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över med pärlsocker eller hacka mandel.
  12. 12. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250ºC, 5-8 minuter. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 200ºC, ca. 20 minuter.
  13. 13. Låt svalna på galler under bakduk.

Dryckestips: Kall mjölk

Skapat 2009-04-08 av Anneli, 6134 visningar, 90 utskrifter. Källa: Kungsörnen

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

150 gram  smör eller margarin
5 dl  mjölk
50 gram  jäst för söta degar
1 dl  socker
2 tsk  stött kardemumma
850 gram  vetemjöl
0,5 tsk  salt
100 gram  smör eller margarin
1 dl  socker
2 msk  kanel
1 st  ägg
  pärlsocker eller hackad mandel


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.