Ugnsstekta smörsoppsmackor

Recept av Anneli

Recept: Ugnsstekta smörsoppsmackor

INGREDIENSER

portioner/st.
8 st  brödskivor (franska)
50 gram  smör
1 dl  ströbröd
Stuvning
1 liter  smörsopp (svamp)
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
1,5 dl  grädde, tunn
1,5 dl  mjölk
0,5 tsk  salt efter smak
1 krm  peppar (efter smak)
Betyg: Bli först med att betygsätta Ugnsstekta smörsoppsmackor !

Smörsopp är en svamp. Beskrivning på Kännetecken, plockning/rensning, tillagning.

Typ: Smörgås
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: svampstuvning, omelett, svamp, lunch, kvällsmacka, nattamacka

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rensa och skär svampen i mindre delar. Förkoka svampen tillsammans med smöret tills det mesta av vattnet har kokat bort.
  2. 2. Strö över mjölet, späd med grädden och mjölken, rör om. Krydda med salt och peppar. Låt koka sakta i ca. 15 minuter.
  3. 3. Lägg brödskivorna två och två med stuvning emellan. Bred smör på yttersidorna och strö över med ströbröd.
  4. 4. Lägg smörgåsarna på smord plåt. Lägg klickar av smör överst på smörgåsarna. Gratinera i 225-250 grader i ugn tills de fått färg. Servera gärna med hackad persilja och tomatskivor.
  5. 5. KÄNNETECKEN: Hattens översida är brun och slemmig (vid torka torr och glänsande).Hatthuden sitter löst och är lätt att dra av. Hattens undersida har ett gult rörlager.
  6. 6. Den ljusgula foten har en ljus ring som krymper och mörknar när svampen blir äldre.Enda sopp som har ring. Svampköttet är vitt till ljusgult, blånar inte i snitt.
  7. 7. PLOCKNING/RENSNING: Ta med en kniv ut i naturen och grovrensa där. Plocka bara de svampar som har fast kött i hatten (hattdiameter 3-6 cm, höjd 3-7cm).(En svamp som ofta angrips av insektslarver).
  8. 8. Vrid upp svampen när du plockar den. Skär bort foten strax under ringen. Dela svampen och är den inte insektsangripen så flår man av den sega och slemmiga hatthuden. Hatthuden är så seg att man ofta kan dra bort stora stycken.
  9. 9. Rörlagret tas bort endast om det är lös eller mjukt, dåligt. Rensa resten när du kommer hem och skär i mindre bitar. Smörsoppen lämpar sej inte att plockas under eller strax efter en regnskur, hatthuden blir svår att rensa bort, den blir så slemmig.
  10. 10. TILLAGNING. Anses passa bäst till stuvningar och soppor. Den är lämplig som blandsvamp. Smörsoppen kan konserveras på alla de vanliga sätten.
  11. 11. Om den ska torkas, ska den efter rensning skäras i skivor i 2-5 mm tjocka skivor. Viktigt med extra värme dock ej över 50 grader när den ska torkas.

Skapat 2008-08-30 av Anneli, 1781 visningar, 1 utskrifter. Källa: svampbok

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

8 st  brödskivor (franska)
50 gram  smör
1 dl  ströbröd
1 liter  smörsopp (svamp)
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
1,5 dl  grädde, tunn
1,5 dl  mjölk
0,5 tsk  salt efter smak
1 krm  peppar (efter smak)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.