Ugnsstekt gädda eller annan hel fisk

Recept av Byhäxan

Recept: Ugnsstekt gädda eller annan hel fisk

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

I stort sett all hel fisk kan tillredas så här. Katrinplommonen är en gammaldags fyllning till just gädda, men i övrigt stämmer tider, ugnstemperatur och kryddning (den är ju minimal) till det mesta i fiskväg.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: Ugnsstekt fisk

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. 2. Skölj av gäddan. Den behöver inte fjällas, men gnid in skinnet med ättika eller citronsaft och torka av efteråt.
  3. 3. Salta med ca 1 tsk salt inuti. Stoppa i katrinplommonen.
  4. 4. Lägg på bakplåtspapper i ugnsfast panna eller form.
  5. 5. Salta och strö ströbröd över och lägg några klickar smör längs med ryggen.
  6. 6. En fisk som är 4 cm över bredaste stället tar 35 minuter. Lägg till 5 minuter för varje centimeter och låt alltid vila ca 5 minuter innan den "skalas" och serveras.
  7. 7. TIPS: På en tjock fisk kan man mäta innertemperaturen när den är klar. 52 grader ska den vara på tjockaste stället. Helst varken mer eller mindre.

Serveringsförslag: Kokt potatis. Klassiska tillbehör är hårdkokt hackat ägg, smält smör och pepparrot. Det funkar bra med citronsås till fisk också (se recept). Sommartid en grönsallad, annars gärna kokta morötter eller ärter.

Dryckestips: Öl, mjölk, vatten, torrt vitt vin

Skapat 2007-11-30 av Byhäxan, 11618 visningar, 54 utskrifter. Källa: egen

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  gädda à ca 2 kg (= rensad 1,5 kg)
1 msk  salt
1 msk  ströbröd (mest för syns skull)
6 st  katrinplommon
50 gram  smör


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.