Tjälknöl av fransyskan

Recept av Anel-Nevs

Recept: Tjälknöl av fransyskan

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Tjälknöl av fransyskan!

Mycket god bjudrätt, som förbereds dagen före. Tillaga två bitar, á max 1,5 kg, om det ska räcka till många. Servera köttet kallt och tunnskivat. Jag serverade Potatis- o vitlöksgratäng, gelé, grönsaker och svampsås.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Etiketter: Kan förberedas, bjudmat, fest, buffé

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lägg den nätade fransyskan otinad på ett galler i längpannan. Sätt in i kall ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 75 grader och stek ca 10 tim. Kolla innertemeraturen med köttermometer, 60 grader för rött, 70 för rosa och 75 genomstekt. Jag tycker 65 grader ger det saftigaste köttet. Eftersom det är så låg temperatur, kan man mycket väl låta den stå i ugnen under natten. Glöm dock ej att sätta på fläkten för okryddat kött luktar ej så gott, säger jag av erfarenhet.
  2. 2. Blanda ingredienserna till kryddlagen i en kastrull och låt koka ca 5 minuter. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna. Lägg det färdigstekta köttet i dubbla plastpåsar och ställ det sen i en bunke/skål. Häll den heta lagen över köttet i plastpåsen. Förslut plastpåsen med klämma el. knut. Ställ det svalt i 5 timmar. Ej längre, för då kan det bli för salt. Häll bort lagen.
  3. 3. Ta upp köttet och torka av det. Klipp bort nätet. Linda in det i folie och låt stå i kylen minst 3 tim. Strax före serveringen skäres köttet i mycket tunna skivor.

Skapat 2012-04-15 av Anel-Nevs, 7288 visningar, 177 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 kg  djupfryst nötkött av fransyskan
1,5 liter  vatten
1 dl  (el. mer) salt
3 msk  muscovadosocker el råsocker
2 st  lagerblad
2 tsk  grovmalen svartpeppar
1 msk  rosmarin
2 st  vitlöksklyftor,krossadeOBS ej koka med i lagen


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.