Tjälknöl

Recept av Byhäxan

Recept: Tjälknöl

INGREDIENSER

portioner/st.
1,5 kg  fruset benfritt kött
Till saltlagen behövs
7 dl  vatten
3 dl  rödvin
2 tsk  socker
1 dl  salt
1 tsk  krossad svartpeppar
5 st  grovhackade vitlöksklyftor
1 st  smulat lagerblad (kan uteslutas)
1 tsk  timjan (kan uteslutas)
Betyg: 4.6/5 (27 röster, 17 kommentarer)

Kallas också tjälknul. Det här receptet är för nöt- eller älgkött, men jag har provat med både rådjur och lamm (urbenade stekar) och det blev supergott det också.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: älg, lamm, rådjur. kött, vilt, viltstek, älgstek, rådjursstek, renstek, hjortstek, stek, jul, nyår, nyårsmiddag

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lägg det hårdfrusna köttet i en trång form och sätt in i ugnen på 100 grader. Stick in en termometer i den tjockaste delen när köttet tinat efter 2-3 timmar.
  2. 2. Vid 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 rosa och vid 75 grader helt genomstekt. Jag brukar ta ut steken vid ca 67 grader. Det tar olika lång tid beroende på djurslag och stekens form, allt mellan 6 och 10 timmar.
  3. 3. Under tiden har du kokat upp lagen och låtit den svalna. Lägg det varma köttet i en bunke, häll över lagen och täck över, eller i en absolut tät plastpåse som du kan vända och vrida några gånger så att lagen tränger in överallt i köttet.
  4. 4. Låt stå i lagen i 4-5 timmar, ta sen upp steken och torka av med hushållspapper. Skär upp i tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng. Kokt potatis med svampsås är inte heller dumt till tjälknöl...

Serveringsförslag: Potatisgratäng, kokt grönsak

Dryckestips: Allt utom saft, läsk, kaffe

Skapat 2007-10-14 av Byhäxan, 124531 visningar, 2995 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 kg  fruset benfritt kött
7 dl  vatten
3 dl  rödvin
2 tsk  socker
1 dl  salt
1 tsk  krossad svartpeppar
5 st  grovhackade vitlöksklyftor
1 st  smulat lagerblad (kan uteslutas)
1 tsk  timjan (kan uteslutas)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.