Svaneholms mandeltårta

Recept av Byhäxan

Recept: Svaneholms mandeltårta

INGREDIENSER

portioner/st.
Tårtbotten:
1,5 hekto  sötmandel
5 st  äggvitor
2 hekto  florsocker
Krämen:
5 st  äggulor
1 dl  vispgrädde
1 dl  strösocker
175 gram  smör
och ovanpå hela läckerheten:
1 dl  rostade mandelspån (3 minuter, 200 grader)
Betyg: 5.0/5 (8 röster, 8 kommentarer)

En av de godaste jag vet. Kaloribomb, men man äter den ju inte så ofta... Som dessert räcker den till åtminstone 6 personer, till kaffet går det kanske åt lite mer. Kallas också Oscar II:s tårta, se kommentar. Kan också göras med chokladsmak.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: glutenfri, fest, tårta, dessert, chokladmaräng, chokladmarängtårta, kung oscars tårta, Oscar den andres tårta, oscar II:s tårta

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandelspånen i ca 3 minuter när temperaturen är uppnådd, sänk sen termostaten något lite.
  2. 2. Skålla och mal mandeln. Eller kör den skållad och torkad i matberedare tills den är mycket finhackad.
  3. 3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. 4. Vänd ner florsockret och den malda mandeln.
  5. 5. Grädda i smord och bröad form (gärna en med löstagbar botten) tills mandelkakan blivit gyllenbrun och släpper i kanterna. Tar ca 40 minuter.
  6. 6. Vispa under tiden ihop äggulor, grädde och socker till såsen i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda (inte koka!) under omrörning i 6-7 minuter. Ta sen av från plattan och vispa ner hyvlade bitar av kylskåpskallt smör, lite i sänder.
  7. 7. Låt såsen svalna och stelna lite i kylskåpet innan du brer den på mandelkakan.
  8. 8. Strö på de rostade mandelflagorna och njut!
  9. 9. Tips: Blanda 1-2 msk kakao i marängsmeten för variation.

Skapat 2008-09-28 av Byhäxan, 25469 visningar, 735 utskrifter. Källa: Svaneholms slotts gästgifveri

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 hekto  sötmandel
5 st  äggvitor
2 hekto  florsocker
5 st  äggulor
1 dl  vispgrädde
1 dl  strösocker
175 gram  smör
1 dl  rostade mandelspån (3 minuter, 200 grader)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.