Surdegsbröd favorit

Recept av Husmusen

Recept: Surdegsbröd favorit

INGREDIENSER

portioner/st.
Surdegsgrund
150 gram  vetesurdesggrund
200 gram  vatten, 40º
200 gram  vetemjöl
Deg
30 gram  jäst
1 200 gram  vetemjölspecial
900 gram  vatten, 40º
0,5 dl  olivolja
1,5 msk  honung eller sirap
200 gram  dinkelfullkornsmjöl
40 gram  salt
80 gram  dinkelflingor (eller havregryn)
Betyg: 4.2/5 (8 röster, 7 kommentarer)

2 stora härliga limpor blir de av detta receptet, givetvis kan man göra halv sats och göra 2 lite mindre bröd.

Typ: Bröd
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).
  2. 2. Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.
  3. 3. Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.
  4. 4. Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock.
  5. 5. Jäs 2 timmar.
  6. 6. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.
  7. 7. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.
  8. 8. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt.
  9. 9. Låt svalna på galler utan bakduk.

Skapat 2009-07-24 av Husmusen, 79289 visningar, 1318 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

150 gram  vetesurdesggrund
200 gram  vatten, 40º
200 gram  vetemjöl
30 gram  jäst
1 200 gram  vetemjölspecial
900 gram  vatten, 40º
0,5 dl  olivolja
1,5 msk  honung eller sirap
200 gram  dinkelfullkornsmjöl
40 gram  salt
80 gram  dinkelflingor (eller havregryn)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.