Surdeg

Recept av Janne-G

Recept: Surdeg

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 0.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Surdeg finns i många varianter, den här är både kraftfull och hållbar. Tänk dock på att en surdeg lätt blir förstörd om den får stå i rumstemperatur för länge!

Typ: Bröd
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Övrig
Förberedelser: 10 min.
Tillagningstid: 10 min.
Total tid: 20 min.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. DAG-1 2,5 dl rågmjöl och 2 dl rumstempererat vatten blandas noga med visp eller stavmixer. Täck över med plast och låt stå på köksbänken ett dygn.
  2. 2. DAG-2 Blanda med visp eller stavmixer, täck åter med plast och låt stå ett dygn.
  3. 3. DAG-3 1 dl rågmjöl och en dl vatten blandas ned i surdegen. Kör med stavmixer eller vispa med ballongvisp. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ett dygn.
  4. 4. DAG-4 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten tillsätts och blandas noga, det här var sista tillsatsen av mjöl och vatten innan surdegen är färdig att användas. Täck över med plast och låt stå framme ett dygn till.
  5. 5. DAG-5 Nu är din grundsurdeg färdig. Antingen ställer du den i kylen, men vänta ett par dagar med att lägga på ett tätt lock. Degen fortsätter att jäsa ett tag till när den satts in i kylen. När du sedan skall använda den tar du fram den kvällen innan bakningen och "matar den med så mycket mjöl och vatten som kommer att gå åt vid baket. Sedan förvarar du grundsatsen åter i kylen.
  6. 6. Om det skall bli vetesurdeg byts mjölet ut mot vetemjöl, men då tar man 1 dl mer mjöl än i föregående fall.

Skapat 2011-12-09 av Janne-G, 1842 visningar, 62 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

4,5 dl  rågmjöl, grovt eller fint
4 dl  vatten


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.