Skåne limpa

Recept av Bagare Bengtsson

Recept: Skåne limpa

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Skåne limpa!

Ett mustigt och smakrikt bröd. Receptet är från svärfar som var konditor.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 90 min.
Tillagningstid: 30 min.
Total tid: 120 min.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Deg 1: Koka upp 125 gr vatten och rågkrossen. Låt stå över natten. Blanda rågkrossmassan med 500 gr vatten och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  2. 2. Blanda sammalet rågmjöl, mjölk, kryddor och sockerkulör i en bunke. Häll i degspadet och blanda väl. "Degen" är väldigt lös. Låt jäsa under duk i 60 minuter.
  3. 3. Deg 2: Blanda ner sammalet rågmjöl, bagerisikt och sirap i bunken. Kör degen i 8-10 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter. Justera degens konsistens med vatten eller mjöl. Låt jäsa övertäck i 30 minuter.
  4. 4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i tre lika stora bitar och forma till bröd, avlånga eller runda. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  5. 5. Sätt ugnen på 225 grader och placera en värmetålig skål på botten i ugnen.
  6. 6. Snitta bröden med en vass kniv och pensla med vatten. Strö lite solrosfrö över limporna.
  7. 7. Koka upp ca 1 dl vatten, placera limporna nederst i ugnen och häll det kokande vattnet i skålen. Sänk temperaturen till 200 grader. Baka av limporna i ca 35 minuter.
  8. 8. Låt svalna på galler utan duk för krispig skorpa eller under duk för mjuk skorpa.

Skapat 2011-12-10 av Bagare Bengtsson, 2212 visningar, 48 utskrifter. Källa: Svärfar

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

500 gram  vatten
150 gram  Sammalet rågmjöl eller rågsikt
75 gram  Standard mjölk
50 gram  jäst (blå)
50 gram  Brödkryddor eller vörtkryddor
5 gram  Sockerkulör (kan uteslutas)
125 gram  rågkross
125 gram  vatten
150 gram  Sammalet rågmjöl eller rågsikt
800 gram  Bagerisikt (60 % vetemjöl + 40 % rågsikt)
20 gram  salt
100 gram  mörk sirap


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.