Sjötunga Albert

Recept av Sture Wahlsten

Recept: Sjötunga Albert

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

Ett gott och enkelt sätt att tillaga sjötunga, som jag hittade för många år sedan i Tore Wretmans bok Mat & Minnen från 1987. Jag har inte följt receptet exakt, men det brukar bli bra så här.

Typ: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 30 min.
Tillagningstid: 30 min.
Total tid: 60 min.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sjötungorna skall vara flådda på båda sidor. Klipp bort huvudet och fenorna runt om så att inga fenstrålar (småben) blir kvar.
  2. 2. Smält smör i en ugnsfast form som precis rymmer fiskarna. Kör brödskivan i matberedare till mie de pain som slås ut på en stor tallrik. Salta och peppra fiskarna och vänd dem i det smälta smöret. Lägg dem med översidan neråt i brödsmulorna så att så mycket bröd som möjligt fastnar. Slå vinet i formen och lägg i fiskarna med brödsidan uppåt. Lägg några små smörklickar på fiskarna.
  3. 3. Sätt in formen i en ugn som är 225 grader och låt den stå där i 12 minuter, medan du gör såsen.
  4. 4. Hacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull. Slå på fond, vin och vatten och koka ihop till ungefär en tredjedel. Sila och slå tillbaka vätskan i kastrullen som får stå på svag värme. Rör ner smöret klimpvis och rör till en smörsås. Krydda med dragon.
  5. 5. Tag ut formen ur ugnen och filea fiskarna genom att först föra en stekspade längs ryggbenet så att överfilén delas i två delar som lossas från benet och läggs åt sidan. Tag sedan med fingrarna tag i ryggbenet i huvudändan och lyft försiktigt så att det lossnar från under filén. Flytta den med en stekspade till ett serveringsfat, och lägg tillbaka överfiléerna så att fiskarna ser hela ut.

Serveringsförslag: Pressad potatis.

Dryckestips: Torrt vitt vin är gott till.

Skapat 2011-03-27 av Sture Wahlsten, 1850 visningar, 32 utskrifter. Källa: Tore Wretmans bok Mat & Minnen bokförlaget Trevi 1987. ISBN 91-7160-834-6

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 st  portionssjötungor
1 st  skiva vitt bröd
1 msk  smör
2 cl  torr vit vermouth Noilly Prat
1 st  schalottenlök
1 msk  koncentrerad kalvfond
5 cl  Noilly Prat
1 dl  vatten
1 st  kvist färsk, eller några blad vinägerinlagd dragon
100 gram  osaltat smör


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.