Semlor Näckens bästa

Recept av Mats Danielsson

INGREDIENSER

portioner/st.
50 gram  Torrmjölk
150 gram  strösocker
5 gram  salt
5 gram  kardemumma, färskfinmalen
150 gram  margarin
1 000 gram  Vetemjöl (Special)
500 gram  Vatten (+36 grader C)
50 gram  jäst
150 gram  mandelmassa
0,5 dl  mjölk
5 dl  vispgrädde
0,5 dl  florsocker
Betyg: Bli först med att betygsätta Semlor Näckens bästa!

Ett mycket bra recept på semlor, upptecknat på Örebro flygplats från ett bagerirecept presenterat i Nerikes Allehanda på 80-talet. Var noggrann.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: Gott

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda Torrmjölk Strösocker, Salt, Kardemumma och det mesta av Vetemjölet
  2. 2. Smält Margarinet, och blanda med Vattnet till en degvätska, var vaksam på temperaturen 36 grader Celcius.
  3. 3. Under tiden har du smulat Jästen i beredningsbunke för deg. Häll över degvätskan och lös upp jästen.
  4. 4. Blanda/knåda ned de torra varorna, låt degen knådas i 10 minuter. I regel stämmer det mycket bra med 1000 g mjöl för att få en degkonsistens som precis INTE klibbar.
  5. 5. Låt degen jäsa i 20 minuter.
  6. 6. 30 stycken Semmelbullar á 65 g per styck, knådas och får jäsa under en bakduk. (Använd en våg för att väga degbitarna, är alla lika stora blir resultatet bäst).
  7. 7. Gräddas i 220 - 225 graders ungsvärme
  8. 8. Tillverka sedan semlorna, så nära serveringstillfället som möjligt.
  9. 9. Skär av det som ska bli semmellocket.
  10. 10. Gröp ur bröd ur semmelunderdelen, så det blir plats för fyllningen.
  11. 11. Samla det urgröpta brödet i en bunke, arbeta ned mandelmassa av högsta kvalitet, späd med lite mjölk. Här beror proportionerna mellan bröd-mandelmassa-mjölk på eget tycke och smak.
  12. 12. Fyll i semmelunderdelarna med fyllningen.
  13. 13. Vispa grädden så den blir mjuk och luftig, den får absolut inte tendera att klumpa sig. (Använder man laktosfri grädde, tar det lite längre tid att få en bra konsistens).
  14. 14. Spritsa/lägg på grädden och sätt på locket. Pudra över florsockret med hjälp av en liten kaffesil.
  15. 15. Vill man göra chokladglasyr med florsocker, kakao och vatten går det också bra, Kan bli en del protester från omgivningen.
  16. 16. Var noggrann med hygienen. Vispad grädde ska inte stå länge.

Serveringsförslag: Till fika. Dock inte som Hetvägg, bullen är för porös.

Dryckestips: Kaffe eller mjölk.

Skapat 2010-02-14 av Mats Danielsson, 579 visningar, 5 utskrifter. Källa: Nerikes Allehand 80-talet.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

50 gram  Torrmjölk
150 gram  strösocker
5 gram  salt
5 gram  kardemumma, färskfinmalen
150 gram  margarin
1 000 gram  Vetemjöl (Special)
500 gram  Vatten (+36 grader C)
50 gram  jäst
150 gram  mandelmassa
0,5 dl  mjölk
5 dl  vispgrädde
0,5 dl  florsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.