Semlor med enkel mandelmassa

Recept av Anel-Nevs

Recept: Semlor med enkel mandelmassa

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Semlor med enkel mandelmassa!

Bullarna går att djupfrysa. Fyllningen blir extragod med någon av smaksättningarna. OBS! Mängden smaktillsats är till en hel sats mandelmassa.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: Semlor, Fastlagsbullar, Fettisdagsbullar, fettisdagen 4 mars, hetvägg, slät bulle, mandelmassa, konjak, likör, äppeljuice, valnötter, mörk choklad, vispgrädde, florsocker

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degskålen. Häll på lite vätska och kör tills jästen är upplöst. Häll i resterande vätska. Tillsätt socker, stött kardemumma, ägg, salt och vetemjöl Arbeta degen smidig tills den börjar släppa i kanterna, tillsätt ev. mer mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa 1,5-2 timmar.
  2. 2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen och dela i 3 lika stora delar. Rulla varje del till en längd. Skär ut 10 bitar av varje längd. Forma till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45 minuter. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda ca 7 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  3. 3. Enkel mandelmassa: Mixa sötmandel/valnötter och socker.(Använd skållad och skalad mandel för ljusare färg). Tillsätt äggvita och mixa till en jämn smet. Blanda ev. i en smaksättning såsom äppeljuice, likör/konjak,rivet apelsin-/citronskal eller hackad mörk choklad. Tag endast lite av smaktillsatsen till en del av mandelmassan, om du endast ska fixa till t.ex. 4 semlor för kvällsfikat. Den övriga mandelmassan kan du förvara i en tätslutande plastpåse el. plastfolie.
  4. 4. Då bullarna kallnat, skär du av "ett lock" på varje bulle. Lägg en klick mandelmassa med eller utan smaksättning på varje underdel. Lägg vispad grädde på det och lägg på locket. Sikta florsocker över locket.

Skapat 2010-03-02 av Anel-Nevs, 5571 visningar, 118 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

25 gram  röd jäst
100 gram  smör
3 dl  mjölk
1 dl  strösocker
1 tsk  stött kardemumma
1 tsk  salt
1 st  ägg i degen
1 st  ägg till pensling
1 liter  vetemjöl
200 gram  sötmandel el. valnötter
40 gram  florsocker
2 st  äggvitor
3 dl  vispad vispgrädde
1 st  sats enkel mandelmassa
2 msk  äppeljuice, likör/konjak el.rivet apelsin-/citronskal el. 3 msk finhackad mörk choklad
0,5 dl  florsocker


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.