Saxnäslimpan

Recept av Karin Dillner

Recept: Saxnäslimpan

INGREDIENSER

portioner/st.
1,5 paket  jäst
4 dl  farinsocker
5 dl  vatten
0,5 msk  salt
1 tsk  anis
1 tsk  fänkål
2 st  ägg
1 liter  rågsikt
1 liter  vetemjöl
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

Ett underbart gott och saftigt bröd som mina kusiner i Norrland har gett mig receptet på. Ett tips är att baka brödet dagen innan eller samma dag som man äter det eftersom det kan bli torrt snabbt. Passar väldigt bra till jul.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula jästen i en bunke.
  2. 2. Värm vattnet till 37 grader och ligg i jästen.
  3. 3. Tillsätt farinsocker, kryddor och ägg. Rör om.
  4. 4. Tillsätt mjöl. (Det är ganska mycket mjöl till lite vätska så man får arbeta degen en stund och ev spara lite till utbakningen.)
  5. 5. Låt jäsa länge 1-2 timmar. Knåda sedan och lägg i brödformar.
  6. 6. Låt jäsa igen i 30-40 min.
  7. 7. Grädda långt ner i ungnen på 175 grader i 40 min till en timme. Du känner när brödet känns lätt och har lagom gräddyta. Kan vara ett tips att lägga över folie för att inte brödet ska bli bränt innan det är klart.

Serveringsförslag: cheddarost och skinka passar bra till

Skapat 2009-05-27 av Karin Dillner, 2860 visningar, 50 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 paket  jäst
4 dl  farinsocker
5 dl  vatten
0,5 msk  salt
1 tsk  anis
1 tsk  fänkål
2 st  ägg
1 liter  rågsikt
1 liter  vetemjöl


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.