Satéspett med jordnötssås

Recept av Egghead

Recept: Satéspett med jordnötssås

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (2 röster, 2 kommentarer)

Indonesiska satéspett brukar ha en strykande åtgång på sommarens bufféfester och grillkvällar. Spetten får en underbar lite rökig arom om de grillas på kolgrill.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Grillat
Förberedelser: 20 min.
Tillagningstid: 30 min.
Total tid: 50 min.
Etiketter: Big Green Egg, kyckling, spett, buffe, buffé, kamado

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Riv löken i en sil över en skål. Tryck till så att löksaften rinner ner i skålen. Lägg över löken i en kastrull.
  2. 2. Rör ner soja, vitlök, ingefära, socker, olja och peppar i löksaften. Lägg i köttet och marinera 20 minuter.
  3. 3. Start upp grillen. Pensla grillgallret med olja. Blötlägg 36 träspett 30 minuter.
  4. 4. JORDNÖTSSÅS: Rör ner olja, vitlök och sambal oelek i kastrullen med den rivna löken. Bryn 2-3 minunder omrörning. Tillsätt koriander, spiskummin, och palm(farin)socker och rör om. Tillsätt kokosgrädde och koka upp.
  5. 5. Rör ut jordnötssmöret i en skål med lite av kokosgrädden. Häll blandningen i kastrullen och rör om tills såsen börjar tjockna. Sjud försiktigt 1 min. Tillsätt vatten om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  6. 6. Trä upp köttet på spetten. Grilla snabbt på hög värme för att få färg och yta , sänk sedan och låt spetten bli klara i låg värme.
  7. 7. Servera spetten direkt från grilen med den varma jordnötssåsen. För att få en komplett måltid kompletera med jasminris.

Serveringsförslag: Skall spetten ligga på ett buffebord är det fint att servera dem på tex rabarberblad.

Dryckestips: Ett kylt kraftigt öl är gott till såsens alla smaker. Även ett halvtorrt vin med lite sötma passar.

Skapat 2011-08-18 av Egghead, 1380 visningar, 61 utskrifter. Källa: Asiatiskt (Bra Böcker)

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  gul lök
2 msk  soja
1 tsk  pressad vitlök
1 msk  riven ingefära
2 tsk  strösocker
2 msk  olja
1 tsk  nymalen svartpeppar
500 gram  strimlad kycklingfilé
500 gram  strimlat fläsk-, lamm- eller nötkött
1 msk  olja
2 st  pressade vitlöksklyftor
1 tsk  sambal oelek
3 tsk  malen koriander
1 tsk  malen spiskummin
1 msk  palmsocker eller farinsocker
3 dl  kokasgrädde 29% (eller kokosmjölk med redning)
2 msk  jordnötssmör
1 nypa  salt
1 nypa  svartpeppar


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.