Saffransbullar á la Lena

Recept av Anel-Nevs

Recept: Saffransbullar á la Lena

INGREDIENSER

portioner/st.
50 gram  jäst
2 dl  kall mjölk
1 paket  el. mer saffran efter egen smak
2 msk  socker
125 gram  rumsvarmt smör
1 st  ägg
7 dl  ca vetemjöl
Fyllning:
100 gram  smör
0,75 dl  socker
1,5 tsk  stött kardemumma
5 st  russin i varje bulle
  1-2 dl mald sötmandel el. solroskärnor
Pensling:
1 st  ägg
  flagad mandel
  pärlsocker
Tillbehör:
  Bullformar
Betyg: 5.0/5 (2 röster, 1 kommentarer)

Smakfulla fyllda bullar. Mindre socker i bullarna än vad man vanligtvis har. Till mandelallergiker ta förslagsvis solrosfrön och mal ist.f mandel.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: Lussekatter, vetebullar, advent, saffran, julbak, lussebullar, Lucia, julkakor, lussebullar med fyllning

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rör ut jästen i den kalla mjölken i en degbunke. Krossa saffranspulvret ev. tillsammans med en sockerbit i en mortel. Enklare är att stöta med en mortelstöt direkt på en obruten saffranpaket. Inget går på så sätt till spillo och fastnar i morteln. Tillsätt saffranskrosset, socker, klickvis smör samt ägget i jäst-mjölken. Blanda ner vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät deg.
  2. 2. Rör samman alla ingredienserna utom russinen till fyllningen till en slät massa. Ta upp degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 5 lika stora bitar. Varje bit delas i sex bitar(=30 småbitar). Placera ut bullformarna på en ugnsplåt.
  3. 3. Rulla ut en bulle av varje liten degbit. Tryck ut en håla i bullen och lägg ner en klick fyllning + 5-6 russin i varje håla. Täpp igen hålet med degen och lägg ner bullen i bullformen med "hålsidan" nedåt. Ställ dem att jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. 4. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker och ev. flagad mandel. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen 7-8 minuter.

Skapat 2009-11-10 av Anel-Nevs, 7181 visningar, 214 utskrifter. Källa: Eget

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

50 gram  jäst
2 dl  kall mjölk
1 paket  el. mer saffran efter egen smak
2 msk  socker
125 gram  rumsvarmt smör
1 st  ägg
7 dl  ca vetemjöl
100 gram  smör
0,75 dl  socker
1,5 tsk  stött kardemumma
5 st  russin i varje bulle
  1-2 dl mald sötmandel el. solroskärnor
1 st  ägg
  flagad mandel
  pärlsocker
  Bullformar


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.