Runebergstårtor

Recept av Byhäxan

Recept: Runebergstårtor

INGREDIENSER

portioner/st.
200 gram  smör, rumsvarmt
1 dl  strösocker
1 dl  farinsocker
2 st  ägg
1 dl  kaffegrädde (eller blanda vispgrädde och mjölk)
1,5 dl  ströbröd
3,5 dl  vetemjöl
1,5 tsk  bakpulver
0,75 dl  grovhackad mandel
eller
0,75 dl  kokosflingor
1 st  riven bittermandel
eller
  2-3 droppar bittermandelolja
Fyllning:
1 dl  hallonsylt
Glacyr:
2 dl  florsocker
1 msk  vatten
  några droppar pressad citron
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

Egentligen bakelser med hallonsylt och glasyr som traditionsenligt äts i Finland på Runebergsdagen den 5 februari. Om man fuktar dem i lite rom eller konjak påminner de om babas.

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: Finsk, kaka, muffins, runebergskakor, runebergstårta

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt fram en plåt med 16 muffinsformar. Ta dubbla om du använder pappersformar.
  2. 2. Vispa smöret och sockret skummigt. Vispa ner äggen ett och ett. Rör ner grädden.
  3. 3. Blanda alla de torra ingredienserna i en annan bunke och rör sen ner dem i smeten.
  4. 4. Dela upp smeten i formarna, släta till ytan med mjöliga fingrar och gör ett rejält hål mitt i. Fyll hålen med sylt.
  5. 5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Om sylten sjunkit ihop lägg en ny liten klick ovanpå.
  6. 6. Rör ihop glacyren och ringla den runt sylten. (Här lyckades jag inte riktigt...)
  7. 7. Tårtorna (jo, de kallas så i Finland) blir riktigt mumsiga om man strax före serveringen fuktar dem med en knapp tsk konjak eller rom som hälls i formen. Går fint att öppna lite vid kanten och hälla.
  8. 8. Hallonsylten är det traditionella, jag hade ingen hemma, men det blev väldigt gott med hjortronsylt också.

Skapat 2010-02-05 av Byhäxan, 4359 visningar, 26 utskrifter. Källa: www.hbl.fi

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

200 gram  smör, rumsvarmt
1 dl  strösocker
1 dl  farinsocker
2 st  ägg
1 dl  kaffegrädde (eller blanda vispgrädde och mjölk)
1,5 dl  ströbröd
3,5 dl  vetemjöl
1,5 tsk  bakpulver
0,75 dl  grovhackad mandel
0,75 dl  kokosflingor
1 st  riven bittermandel
  2-3 droppar bittermandelolja
1 dl  hallonsylt
2 dl  florsocker
1 msk  vatten
  några droppar pressad citron


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.