Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek (eller oxfilé)

Recept av Byhäxan

Recept: Rödvinsmarinerad hjort- eller rådjursstek (eller oxfilé)

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.5/5 (9 röster, 5 kommentarer)

Går bra med älgkött också, då bör det vara antingen av innanlåret eller rostbiffen. Helst minst 2 dygn i marinad. 1 kg räcker till 5-6 personer - eller fler om man kör en trerättersmeny.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Övrig
Etiketter: marinerad, Vilt, viltstek, hjortstek, rådjursstek, renstek, ren, älgstek, oxfilé, fest, nyår, nyårsmeny, påsk

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lägg steken i en trång bunke. En frusen stek behöver inte tinas, men den kan vara lite knepig att få ner i bunken ordentligt.
  2. 2. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet.
  3. 3. Låt stå i kylskåp i minst två dygn. Vänd köttet minst en gång/dag.
  4. 4. Ta upp köttet och torka det väl. Bryn i matfett i stekgryta runt om tills köttet fått fin färg och stekyta.
  5. 5. Salta runt om och tillsätt hälften av den silade marinaden och låt bräsera (småputtra) under lock på låg värme i ca 1,5 timme.
  6. 6. Späd med mer marinad vartefter.
  7. 7. Såsen görs av marinad/sky, grädde och majsena- eller mjölredning. Smaka av med salt och peppar.
  8. 8. TIPS: Sist jag lagade rätten la jag två ändbitar av oxfilé i marinaden och frös dem sen. Tog fram dem i dag och - WOW! Se lilla bilden.

Serveringsförslag: Kokt eller stekt potatis, gärna hasselback. Kokta grönsaker, t ex morötter, broccoli, brysselkål. Vinbärs- eller rönnbärsgelé. Syltlökar.

Dryckestips: Vin, öl, vatten

Skapat 2008-01-02 av Byhäxan, 19639 visningar, 497 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  viltstek, helst benfri, men inte nödvändigt
1 st  matfett till stekning
2 tsk  salt eller efter smak
1 flaska  rödvin eller lite mer
1 st  grovhackad gul lök
1 st  grovhackad stor morot
2 st  grovhackade stora vitlöksklyftor
6 st  krossade kryddpepparkorn
0,5 tsk  malen vitpeppar
2 st  lagerblad
1 tsk  torkad timjan


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.