Rödbetskaka med saffransglasyr

Recept av Moaboa

Recept: Rödbetskaka med saffransglasyr

INGREDIENSER

portioner/st.
4 dl  vetemjöl
3,5 dl  strösocker
0,5 tsk  salt
1 tsk  bikarbonat
1 tsk  vaniljsocker
1 msk  kanel
1 tsk  muskotnöt, malen
3,5 dl  raps- eller solrosolja
3 st  ägg
3 dl  rivna rödbetor
2 dl  valnötter*
Saffransglasyr
400 gram  cream cheese
0,5 dl  florsocker
0,5 gram  saffran
1 nypa  salt
* jag köpte en 150 g påse bestående av en blandning av cashewnötter, paranötter, hasselnötter, valnötter och mandel som jag använde.
Betyg: Bli först med att betygsätta Rödbetskaka med saffransglasyr!

I den här kakans originalrecept stod angivet 45 minuter i 175-gradig ugn. Glasyren skulle bestå av 200g cream-cheese, 3 dl florsocker och 1 kuvert saffran. Jag gjorde på detta sätt och fick slänga det mesta av kakan, så jag justerade receptet något.

Typ: Kakor
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Bakat
Etiketter: grönsaker, rotsaker, rödbetskaka, bakverk kakor kaka rödbetor rotsaker dessert saffran bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (eller smörj och mjöla) en rund bakform, ca.24 cm i diameter. Om man vill kan man prova att lägga lite bakplåtspapper i botten av formen eftersom kakan gärna fastnar i botten och går sönder då man ska stjälpa upp den då den är klar.
  2. 2. Blanda de torra ingredienserna. Blanda i olja och ägg, och rör tills det blir en jämn smet.
  3. 3. Hacka nötterna. Tillsätt rödbetor och nötter.
  4. 4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen. Sedan står det att den ska gräddas i 45 minuter. Jag hävdar att detta är för lite! 80 minuter blev min kaka tvungen att stå inne för att hinna bli torr inuti. Då stod den inte exakt mitt i ugnen, men i alla fall... 45 minuter är hursomhelst inte tillräckligt ifall man inte har en större form så att smetnivån i formen blir grundare... Mitt råd är att pröva sig fram här. Vänta och 'stick', vänta och 'stick' tills kakan känns torr i mitten.
  5. 5. Tag ut kakan och låt den svalna något i formen. Stjälp därefter upp den och låt den kallna under formen.
  6. 6. Blanda ingredienserna till glasyren med en gaffel eller en elvisp. Med elvispen kan det bli snyggare resultat. Ifall man bara blandar med en gaffel blir det lätt att saffranskornen inte blandar sig ordentligt med de andra ingredienserna, och att dess färg 'flyter ut' så att glasyren ser 'scharlakans-fläckig' ut, men detta är mest en estetisk fråga.
  7. 7. Bred eller klicka krämen över den kallnade kakan. TIPS! Ifall man vill kan man, efter att ha tillsatt florsocker och salt till cream-cheesen 'dela' på krämen och blanda saffran endast i den ena hälften för att därefter lite slarvigt röra ihop den 'vita' och den 'gula' krämen innan man brederden över kakan. Resultatet kan bli ett ganska vackert melerat mönster i glasyren.

Dryckestips: Kaffe eller te

Skapat 2009-09-09 av Moaboa, 3160 visningar, 60 utskrifter. Källa: Buffé för ett tag sedan.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

4 dl  vetemjöl
3,5 dl  strösocker
0,5 tsk  salt
1 tsk  bikarbonat
1 tsk  vaniljsocker
1 msk  kanel
1 tsk  muskotnöt, malen
3,5 dl  raps- eller solrosolja
3 st  ägg
3 dl  rivna rödbetor
2 dl  valnötter*
400 gram  cream cheese
0,5 dl  florsocker
0,5 gram  saffran
1 nypa  salt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.