Pizza

Recept av Amatörpizzabagarn

Recept: Pizza

INGREDIENSER

portioner/st.
deg
tomatsås
grovriven goudaost
valfria pålägg
oregano
vetemjöl till utbakning
Betyg: 3.2/5 (4 röster, 3 kommentarer)

För dig som testat alla kokboks- och veckotidningsrecept och konstaterat att man inte kan baka pizza hemma... det kan man!

Typ: Huvudrätt
Kök: Italien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

 1. 1. Deg, tomatsås och en riktigt god pizzasallad finns bland mina övriga recept. Gör tomatsåsen 1-3 dygn i förväg, salladen 1-2 dygn i förväg och degen 6-24 timmar i förväg. Låt osten tina i kylskåp över natten om den är fryst. De valfria påläggen brukar också kräva en del förberedelser.
 2. 2. Hemmaugnar är tyvärr långt ifrån idealiska för pizza. För bästa resultat så köper man en baksten. De är inte så dyra och ibland följer det med en pizzaspade. Lägg bakstenen på galler mitt i ugnen. Sätt temperaturen på högsta och starta ugnen med både över- och undervärme. När ugnen varit på minst en timme är det dags att börja baka.
 3. 3. Ta ut en degbulle ur kylen med en spackelspade. Håll reda på vad som är över- och undersida. Eftersom undersidan brukar vara fuktigast går det lättast att platta ut degen om den vänds åt samma håll som på plåten.
 4. 4. Doppa bullen i mjöl. Snurra och platta ut den lite med ena handflatan till ca 13 cm diameter.
 5. 5. Forma kanten genom att klämma degen mellan tummarna och pekfingrarna ca en halv cm från kanten hela vägen runt.
 6. 6. Fortsätt snurra och platta ut degen i rikligt med mjöl till ca 25 cm diameter. Arbeta med båda händerna. Var försiktig så inte kanten blir tillplattad.
 7. 7. Lyft upp degen och klappa den mellan handflatorna så att överflödigt mjöl faller av.
 8. 8. Snurra och sträck degen till full storlek, ca 30 cm diameter, på en omjölad yta. Ta hjälp av tyngdkraften och låt degen hänga ner lite utanför bänkkanten.
 9. 9. Mjöla pizzaspaden, borsta av överflödigt mjöl och flytta försiktigt över degen till spaden.
 10. 10. Bred på tomatsås, lägg på ost och till sist de valfria påläggen. Tips: lyft upp spaden ibland och skaka den fram och tillbaka med små knyckiga rörelser så att pizzan glider runt lite. Då minskar risken att den fastnar.
 11. 11. Flytta pizzan till bakstenen (kräver lite övning!) och grädda i 4 minuter (max 5 om ugnen är slö). Ta ut pizzan och strö över en nypa oregano. Låt svalna 5-10 minuter, gärna på galler så botten inte blir blöt. Servera med pizzasallad och valfri dryck.
 12. 12. OST: Köp hel bit och riv själv. Bra färdigriven ost finns inte! Gouda är smakrik och smälter bra utan att bli så flottig. Min favorit är Eldorado tvåkilosblock som jag brukar riva och frysa in. Annars är gräddost (Västerviks eller S:t Olof) klassiskt på svensk pizza. Blandas ofta med mindre fet ost (Riddar eller Billinge).
 13. 13. MER OM OST: En pizzabagare uppgav i en intervju att kunderna uppskattar hans blandning av Västerbotten och Riddar. Tror dock inte att det är så vanligt. Har sett flera intervjuer med pizzabagare som inte gillar mozzarella. Den är för smaklös, seg och tråkig. Arla Herrgård 28% mild är ett bra alternativ om man tycker Gouda är för salt.
 14. 14. SKINKA: Ta dubbla skivor av färdigskivad kokt smörgåsskinka, klipp i halvmånar och sedan i strimlor. En del butiker har Pedro’s pizzarulle i storkökshyllan. Har testat men tyckte inte det var värt besväret att köpa tre kilo och frysa in.
 15. 15. SVAMP: Skivade burkchampinjoner ska det vara. Färsk svamp hör inte hemma på svensk pizza.
 16. 16. ANANAS: Ta ananasringar på burk och skär i mindre bitar. Doppa i lite ljus sirap om sötare smak önskas.
 17. 17. KEBABKÖTT: De frysta kebabflarn som finns att köpa smakar inte rätt. Tacokryddad nötfärs blir mycket godare på hemgjord pizza.
 18. 18. KEBABFEFERONI: Druvan är godast. Köpte ett annat märke en gång, det smakade som saltgurka...

Skapat 2010-08-15 av Amatörpizzabagarn, 6810 visningar, 67 utskrifter. Källa: Åratals egna experiment.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

InköpslistaTa mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange


Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.