Persiskt sesambröd

Recept av Maja

Recept: Persiskt sesambröd

INGREDIENSER

portioner/st.
1,5 dl  vetekross
2 dl  vatten
25 gram  jäst
5 dl  mjölk
0,5 dl  olivolja
1 msk  salt, gärna havssalt
1 msk  sirap eller honung
1 st  litet ägg
1 kg  vetemjöl special
2 dl  grovhackade valnötskärnor eller svarta oliver
Till pensling
0,5 dl  yoghurt eller filmjölk
1 dl  vatten
1 dl  sesamfrön
1 nypa  flingsalt
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Nane Barbari lär det heta. Jag har två ganska identiska recept. Det ena smaksätts med valnötskärnor och den andra med grovhackade svarta oliver och lite pressad vitlök i yoghurtblandningen som brödet penslas med. Gissa om det doftar gott i köket?

Typ: Bröd
Kök: Mellanöstern
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Koka upp vetekross i vattnet. Tillsätt mjölken och låt röran svalna till ca 37 grader. Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt det avsvalnade vetekross- och mjölkblandningen, olja, salt och sirap.
  2. 2. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av vetemjölet. Spara ca 2 dl till utbakningen. Arbeta till en smidig deg i maskin i minst 10 min. I slutet av knådningen tillsätts valnötterna eller oliverna.
  3. 3. Låt jäsa under duk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 15 bitar och platta ut till små "tekakor" eller dela degen i 3 delar och kavla ut till långa ganska tunna ovaler.
  4. 4. Pensla med yoghurtvatten. Strö på rikligt med sesamfrön och lite flingsalt. Klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med en gaffel. Olivbrödet penslar jag med yoghurtvatten smaksatt med pressad vitlök.
  5. 5. Grädda i ca 12-15 min mitt i ugnen tills brädet får en en fin brun färg. Låt svalna på galler under duk. Brödet går att frysa.

Skapat 2008-10-30 av Maja, 4196 visningar, 53 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,5 dl  vetekross
2 dl  vatten
25 gram  jäst
5 dl  mjölk
0,5 dl  olivolja
1 msk  salt, gärna havssalt
1 msk  sirap eller honung
1 st  litet ägg
1 kg  vetemjöl special
2 dl  grovhackade valnötskärnor eller svarta oliver
0,5 dl  yoghurt eller filmjölk
1 dl  vatten
1 dl  sesamfrön
1 nypa  flingsalt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.