Oxfilé med rödvinssky

Recept av nicolashervy

Recept: Oxfilé med rödvinssky

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Oxfilé med rödvinssky!

Oxfilé som serveras med en rosmarin- och rödvinssky. Gör gärna en god risotto till.

Typ: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagning: Stekt
Förberedelser: 20 min.
Tillagningstid: 60 min.
Etiketter: oxfile, fest

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Oxfilén Ta ut köttet ur kylskåpet någon timme innan stekning så att det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. 2. Salta och peppra runtom.
  3. 3. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek köttet snabbt runt om på hög värme tills det får en fin färg.
  4. 4. Om oxfilen är avsmalnande, vik ihop tunna sidan och bind med steksnöre så temperaturen blir jämnare i ugnen på galler (med en dropp-plåt under). Lägg i ugnen 15 minuter, låt vila 15. Lägg in 20 minuter, ta ut och låt vila. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader för blodig, cirka 60 grader för medium. Ta ut när du är 4-5 grader under måltemperaturen eftersom den fortsätter upp en stund utanför ugnen.
  5. 5. Varmhåll köttet medan du gör skyn om skyn inte redan är färdig.
  6. 6. Rödvinsskyn Häll det heta vattnet i pannan vispa ner buljongtärningen och tillsätt rödvin, portvin, och rosmarinkvisten.
  7. 7. Koka ner tills cirka 2/3 återstår och såsen tjocknat något.
  8. 8. Smaka av med (salt och) peppar. Eventuellt red skyn med lite vetemjöl (utspätt i kallt vatten om du tror det blir klumpar) om du vill ha den mer åt sås hållet.
  9. 9. Skär köttet i 1,5cm skivor och lägg upp skivorna, gärna på varma tallrikar, servera med rödvinsskyn, tomater och/eller valfria tillbehör. Klyftad potatis (och rotfrukter) i ugnen eller kokt färskpotatis är tex gott till.
  10. 10. PS: På bilderna är oxfilén även lindad med paramskinka och hackade färska örter.

Serveringsförslag: Karamelliserade morötter

Dryckestips: Rödvin

Skapat 2011-11-20 av nicolashervy, 950 visningar, 32 utskrifter. Källa: Boken Pernillas jul

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

600 gram  Oxfilé, hel
  salt
  svartpeppar, nymalen
  smör till stekning
2 dl  hett vatten
0 st  oxbuljongstärning
2 dl  rödvin
0,5 dl  portvin
1 st  kvist rosmarin
  svartpeppar, nymalen
  klyftad potatis i ugnen
  eller potatisgratäng
  eller färskpotatis
  eller risotto


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.