Örtbakad lax, potatis-jordärtskockskompott och gräddig tomatsås

Recept av Maja

Recept: Örtbakad lax, potatis-jordärtskockskompott och gräddig tomatsås

INGREDIENSER

portioner/st.
Örtbakad lax
600 gram  färsk lax i filé eller bitar
3 st  skivor vitt bröd gärna lite torrt
1 st  vitlöksklyfta
1 paket  fryst dill/en kruka finhackad färsk dill
0,5 st  citron använd saften
2 dl  riven parmesan
1,5 msk  flytande smör
1 tsk  salt
1 krm  svartpepppar
Potatiskompott med jordärtskockor
500 gram  potatis
300 gram  jordärtskockor
1 tsk  salt
0,5 dl  mjölk eller grädde
Gräddig tomatsås
2 msk  olivolja
1 st  hackad gul lök
1 st  vitlöksklyfta
1 msk  tomatpuré
1 tsk  timjan
1 tsk  salt, svartpeppar efter behag..
2 dl  grädde valfri fetthalt
200 gram  passerade tomater
2 dl  grönsaksbuljong(tärning+vatten)
Betyg: 4.7/5 (4 röster, 0 kommentarer)

Lax kan man variera i all oändlighet. Lite feslig karaktär får den av såsen och potatis-jordärtskockskompotten. Till vardags kan man servera en färdig creme friachesås och koka ris eller potatis till.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lax: Sätt ugnen på 225 grader. Kör vitt bröd, dill, vitlök i en matberedare.
  2. 2. Tillsätt saften av 1/2 citron, parmesanost och flytande smör. Kör snabbt till en massa.
  3. 3. Lägg laxportionsbitarna i en smord ugnsform. Salta och peppra. Fördela örtfraset över laxen. Baka i ugn 15-20 min till laxen är klar.
  4. 4. Potatiskompott: Skala potatis och jordärtskockor. Koka i saltat vatten. Häll av vattnet när potatisen är mjuk.
  5. 5. Stöt sönder potatis och jordärtskockor med en ballongvisp. Det ska vara lite grovt. Blanda i grädden/mjölken. Smaka av med salt och peppar.
  6. 6. Gräddig tomatsås: Fräs den finhackade löken och vitlöken i olja utan att de tar färg. Låt tomatpurén gå med.
  7. 7. Tillsätt passerade tomater, timjan, grönsaksbuljong och sjud i 5 min.
  8. 8. Tillsätt grädden och sjud ytterligare 10 min. smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag: Servera på en bädd av grönsaker ex. morötter, purjolök, savoykål

Skapat 2008-02-04 av Maja, 4714 visningar, 142 utskrifter. Källa: Laxrecept Allt om Mat nr 6 2005 , sås och potatiskompott eget

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

600 gram  färsk lax i filé eller bitar
3 st  skivor vitt bröd gärna lite torrt
1 st  vitlöksklyfta
1 paket  fryst dill/en kruka finhackad färsk dill
0,5 st  citron använd saften
2 dl  riven parmesan
1,5 msk  flytande smör
1 tsk  salt
1 krm  svartpepppar
500 gram  potatis
300 gram  jordärtskockor
1 tsk  salt
0,5 dl  mjölk eller grädde
2 msk  olivolja
1 st  hackad gul lök
1 st  vitlöksklyfta
1 msk  tomatpuré
1 tsk  timjan
1 tsk  salt, svartpeppar efter behag..
2 dl  grädde valfri fetthalt
200 gram  passerade tomater
2 dl  grönsaksbuljong(tärning+vatten)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.