Matbröd, persiskt - Nane Barbari

Recept av I A

Recept: Matbröd, persiskt - Nane Barbari

INGREDIENSER

portioner/st.
18 dl  vetemjöl
1 tsk  salt
1,5 tsk  socker
50 gram  färskjäst
3 msk  olja
7 dl  vatten, ljummet
Pensling och dekoration
2 msk  olja
0,5 dl  mjölk
strö med sesam- eller kalonjifrö
Betyg: 4.8/5 (5 röster, 2 kommentarer)

Äts vanligen till frukost med valnötter, fårost och vattenmelon.

Typ: Bröd
Kök: Mellanöstern
Tillagning: Bakat
Etiketter: Persiskt bröd sesam kalonji

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda mjöl, salt och socker. Smula ner jästen (alt använd 1 påse torrjäst) Tillsätt oljan och sedan vattnet under omrörning. Knåda alltsammans till en smidig deg.
  2. 2. Låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. 3. Dela degen i 4-6 bitar, beroende på hur stora plåtar du har. Mina plåtar är 35x32 cm och då blir 6 stycken lagom.
  4. 4. Kavla ut degbitarna till, i mitt fall, ca 15x35 cm (ca 0,5 cm tjockt) och lägg på papprad plåt.
  5. 5. Sätt ugnen på 240°C
  6. 6. Jäs övertäckt 30 minuter. Blanda mjölk och olja och pensla bröden med detta. Strö över frön (sesam är original, men kalonji ger lite lökkryddning)
  7. 7. Tryck gropar i brödet med finger strax innan du sätter dem i ugnen. Gräddas strax över mitt i ugnen ca 15 minuter

Serveringsförslag: på frukostbordet, men även som måltidsbröd

Dryckestips: te, kaffe, mjölk

Skapat 2009-02-22 av I A, 10622 visningar, 87 utskrifter. Källa: Helen Flink: Orientalisk mat från Marocko till Iran: ICA Bokförlag

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

18 dl  vetemjöl
1 tsk  salt
1,5 tsk  socker
50 gram  färskjäst
3 msk  olja
7 dl  vatten, ljummet
2 msk  olja
0,5 dl  mjölk


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.