Mycket gott surdegsbröd

Recept av Smulan

Recept: Mycket gott surdegsbröd

INGREDIENSER

portioner/st.
Steg 1:
50 gram  rågsurdegsgrund
120 gram  rågmjöl
200 gram  vatten, ljummet
Steg 2:
1 030 gram  vetemjöl special, gärna ekologiskt
700 gram  ljummet vatten, ca 40º
15 gram  jäst
300 gram  rågsurdeg från steg 1
30 gram  salt, gärna havssalt
  olja till jäskärlet
Betyg: 4.1/5 (14 röster, 37 kommentarer)

Tar lite tid att baka men det är dom väl värda. Du behöver ha en surdegsgrund till hands. Recept finns på min sida! Detta är en ganska lös deg. Jag rekommenderar att knåda den i maskin. Svårighetsgrad medel.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: rågbröd, surdegsbröd, grovt bröd, råg

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Kväll dag 1: Blanda ingredienserna i steg 1 och låt stå i rumstemperatur över natten täckt av plastfolie.
  2. 2. Morgon dag 2, steg 2: Lös upp jästen med ljummet vatten, ca 40º i din assistent. Häll i mjölet och kör på låg hastighet i 3 min. Låt degen vila i 10 min. Blanda i surdegen från steg 1. Kör ytterligare 3 min på lite högre hastighet. Degen är ganska så lös. Häll i saltet och kör ytterligare ca 3 min. på hög hastighet. Lägg degen i en inoljad plastlåda, eller något annat stort (jag använder en 8 l plastlåda med lock) och låt vila i 2 tim.
  3. 3. Under första timmen ska du slå (vika ihop) degen 3ggr så du känner att den spänner. Efter två timmar har degen blivit ungefär 3 ggr så stor. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar el 3 om du vill ha mindre bröd. Lägg försiktigt över degen i rikligt mjölade jäskorgar. Har du inga jäskorgar kan du använda durkslag som du lägger handdukar eller nya diskdukar i a la chiffonet i. Jäs en deg i kylen och en i rumstemp övertäckta med handduk.
  4. 4. Sätt ugnen på 250º. Om du inte har en baksten så låt plåten värmas upp samtidigt med ugnen. Sätt också in en långpanna på botten som du senare slår på med lite vatten eller isbitar. Lägg bakpapper på den varma plåten och vänd upp degen som stått i rumstemp på pappret. Gör gärna ett par snitt i degen med vass kniv.
  5. 5. Slå på lite vatten el isbitar i långpannan och grädda ca 45-60 min. Sänk temperaturen till 225º efter ca 10 min. Om du använder en termometer så stick in den efter ca 30 min. När den visar 98º är brödet färdigt.
  6. 6. Spraya in vatten i ugnen med en sprayflaska ett par ggr under gräddningen för att få en hård fin skorpa. Låt gärna ugnsluckan stå lite på glänt de sista minuterna för att göra skorpan ännu hårdare. När du tagit ut brödet höj värmen igen till 250º innan du sätter in nästa bröd. Gör på samma sätt som det första.

Skapat 2009-01-03 av Smulan, 59360 visningar, 11106 utskrifter. Källa: Martin Johansson

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

50 gram  rågsurdegsgrund
120 gram  rågmjöl
200 gram  vatten, ljummet
1 030 gram  vetemjöl special, gärna ekologiskt
700 gram  ljummet vatten, ca 40º
15 gram  jäst
300 gram  rågsurdeg från steg 1
30 gram  salt, gärna havssalt
  olja till jäskärlet


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.