Moules frites med limeaioli

Recept av Carola Magnusson

Recept: Moules frites med limeaioli

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (3 röster, 4 kommentarer)

Att integrera blåmussor i fiskodlingen betyder stora fördelar för haven. Blåmusslor livnär sig på de avfallsprodukter som bildas i en fiskodling, detta minskar utsläppen av närsalter i omgivande vatten. Ät mycket blåmusslor så att odlingarna ökar.

Typ: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagning: Kokat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skrapa och skölj blåmusslorna så att du får en klar och fin musselbuljong utan knaster när du tuggar. Släng dem som inte sluter sig när du knackar dem lätt mot bänken.
  2. 2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i het olivolja.
  3. 3. Lägg i blåmusslorna och slå på vitvinet.
  4. 4. Sätt på lock och koka upp. Lyft locket och kika om musslorna öppnat sig, då är de klara.
  5. 5. Det tar bara ett par minuter. Släng dem som inte öppnat sig.
  6. 6. Lyft upp blåmusslorna. Koka ihop musselbuljongen med en skvätt grädde. Smaka av med havssalt och svartpeppar.
  7. 7. Limeaioli: Lägg äggulan i en matberedare tillsammans med vitlök, vinäger, skal och saft av lime. Kör till allt har blandats och tillsätt sedan rapsoljan i en fin stråle så att aiolin går ihop och blir slät och tjock. Smaka av med havssalt och cayennepeppar. Låt ingredienserna vara rumstempererade för att aiolin inte ska skära sig. Det går också bra att göra aiolin med hand- eller elvisp.
  8. 8. Tips om du har bråttom: Använd ekologisk majonnäs som sedan blandas ut med vispad crème fraiche. Smaksätt med skal och saft från lime samt lite havssalt och cayennepeppar för att höja smaken).
  9. 9. Friterad potatis: Skala och båta potatisarna. Lägg klyftorna i kallt vatten, gärna över natten, så att lite av stärkelsen dras ur.
  10. 10. Häll rapsoljan i en kastrull och hetta upp tillsammans med lagerbladen.
  11. 11. Lägg i potatisen och fritera till fin färg.
  12. 12. Lägg upp på hushållspapper och låt överflödig olja sugas bort.
  13. 13. Spara oljan i glasburk och använd den flera gånger.

Skapat 2009-03-03 av Carola Magnusson, 15458 visningar, 88 utskrifter. Källa: Carolas Ekokök

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 askar  blåmusslor
5 st  schalottenlökar
2 klyftor  vitlök
0,5 flaska  Bonterra chardonnay
2 msk  grädde
  havssalt
  svartpeppar från kvarnen
  olivolja
1 st  äggula
1 klyfta  vitlök, finhackad
1 tsk  vinäger
1 st  lime, skal och saft
2 dl  rapsolja
  havssalt
  cayennepeppar
5 st  stora potatisar, gärna Asterix
3 st  lagerblad
  rapsolja, att fritera i (bara så det täcker potatisen)
  flingsalt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.