Mina kroppkakor

Recept av GOE

Recept: Mina kroppkakor

INGREDIENSER

portioner/st.
12 st  medelstora kokta potatisar
1 st  ägg
1 tsk  salt
3 dl  vetemjöl
Fyllning:
200 gram  rimmat fläsk
1 tsk  stött kryddpeppar (det kan du hoppa över min käre son)
2 krm  nymald svartpeppar
Till kokning:
1,5 tsk  salt/liter vatten
Betyg: 4.6/5 (13 röster, 23 kommentarer)

Det finns många recept på kroppkakor här, inget det andra likt. Jag vill ändå ha med mitt recept, som jag använt i över 30 år, i min kokbok.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skala och koka potatisen. Låt den svalna. Pressa eller mal potatisen i en stor bunke. Tillsätt ägg, salt och vetemjöl och blanda alltsammans till en fast deg.
  2. 2. Skär fläsket i ganska små tärningar och stek i en stekpanna. Krydda med nymald svartpeppar och/eller stött kryddpeppar. Låt fläsket kallna.
  3. 3. Koka upp ganska mycket vatten i en rymlig kastrull och salta det. Gör gärna en liten kroppkaka och koka 5 min, smaka av om det behövs mer salt. Forma potatisdegen till en tjock rulle och skär den i jämna, rätt tjocka skivor. Gör en fördjupning i varje skiva, fyll med fläsket och rulla ihop noga.
  4. 4. Låt kroppkakorna sjuda(utan lock på kastrullen) tills de flyter upp och därefter ca 5-10 minuter. Ta upp dem med en hålslev.
  5. 5. Servera kroppkakorna med lingonsylt och smält smör. Överblivna kroppkakor är goda att klyva och steka upp. Av denna sats blir det ca 12 st kroppkakor.
  6. 6. Jag brukar göra 3 gånger den här satsen och frysa ner det som blir över i portionsförpackningar. Bra att ta till när man har mindre tid för matlagning.

Skapat 2009-12-01 av GOE, 15223 visningar, 327 utskrifter. Källa: Bonniers kokbok 1977

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

12 st  medelstora kokta potatisar
1 st  ägg
1 tsk  salt
3 dl  vetemjöl
200 gram  rimmat fläsk
1 tsk  stött kryddpeppar (det kan du hoppa över min käre son)
2 krm  nymald svartpeppar
1,5 tsk  salt/liter vatten


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.