Magret de Canard á l'orange, Ankbröst i apelsinsås

Recept av Åsa L Löwhagen

Recept: Magret de Canard á l'orange, Ankbröst i apelsinsås

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 4.5/5 (2 röster, 1 kommentarer)

Klaasisk fransk rätt. Lite tidskrävande men väl värd besväret.

Typ: Huvudrätt
Kök: Frankrike
Tillagning: Stekt
Etiketter: klassiskt, festmat, nyår, anka

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Putsa ankbrösten och skär skinnet i rutor. Undvik att skära ner i köttet. Då blir det torrt. Salta ankbrösten på skinnsidan och låt dem stå i rumstemperarur. Detta gör skinnet knaprigare när du steker dem. Värm ugnen till 175 grader.
  2. 2. Tvätta apelsinerna. Strimla skalet med en cicelerare eller rivjärn och finhacka det. Skär apelsinerna i skal och skinnfria klyftor. Krama ur saften ur resterna.
  3. 3. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull med några droppar vatten. Hetta upp sockret, utan att röra i det, till det har fått en vacker brun färg. Tillsätt rödvinsvinägern och därefter buljongen. Vispa till sockret löst sig.
  4. 4. Tillsätt den koncentrerade apelsinjuicen, den färska juicen från de filéade apelsinerna och likören. Smaksätt med salt och peppar.
  5. 5. Red såsen med Maizenan utrörd i lite vatten.
  6. 6. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna utan fett. Den skall vara riktigt het. Krydda ankbrösten med salt på köttsidan och peppar runt om.
  7. 7. Stek ankbrösten med skinnsidan ner i den heta pannan. Om det blir mycket fett, häll av lite grann. Stek till skinnet är riktigt mörkt c:a 5 minuter. Vänd och stek 2-3 minuter på köttsidan, till du fått en fin stekyta.
  8. 8. Lägg över ankbrösten, skinnsidan upp, i en eldfast form och sätt in i ugnen i 10 minuter. Innertemperatur 50 grader. Låt vila insvept i folie 5-10 minuter.
  9. 9. Karamellisera apelsinskalet i lite likör.
  10. 10. Skär upp ankbrösten i 1 cm tjocka skivor. Servera på en spegel av apelsinsås med det karamelliserade apelsinskalet och de filéade apelsinklyftorna.

Serveringsförslag: Baconlindade Haricotes verts, spätzle

Dryckestips: Röd bourgogne

Skapat 2008-12-31 av Åsa L Löwhagen, 16800 visningar, 275 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 st  ankbröst (ca 775 g)
1 msk  socker
3 droppar  vatten
1 tsk  rödvinsvinäger
4 dl  buljong
2 msk  koncentrerad apelsinjuice
8 cl  Citruslikör, t.ex Cointreaux
  salt och peppar efter smak
2 st  apelsiner
2 msk  maizena


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.