Lussekatter med ost och oliver

Recept av Fiffiga Fia

INGREDIENSER

portioner/st.
2 st  morötter, rårivna
8 dl  vetemjöl
0,5 tsk  salt
0,5 dl  matolja, neutral smak
2,5 dl  vatten
0,5 paket  jäst, halvt paket (25 gram)
Pensling och garnering
1 st  uppvispat ägg
1 dl  riven ost, gärna smakrik
2 tsk  flingsalt
48 st  kärnfria oliver.
Ugn:225 grader ca 15-20min
Betyg: Bli först med att betygsätta Lussekatter med ost och oliver!

En annorlunda lussebulle som passar som tilltugg till glöggen. Kanske budgetvariant nu när saffran är extra dyrt i år??? Receptet har jag funnit i en veckotidning-men har inte hunnit pröva de själv. Men de verkar vara värda att pröva till glöggen!

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: glöggtilltugg, tilltugg jul, julbordet, annorlunda jul

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skala och finriv morötterna. Blanda dem med mjöl, salt och olja i en bunke. Värm vatten till 37 grader. Smula ner jästen i vattnet och rör till den löst upp sig. Häll jästblandningen i en bunke/matberedare/assisten. Blanda ner morots-mjölblandningen. Knåda degen smidig. Låt degen jäsa 30 min.
  2. 2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Ev behöver du kanske tillsätta lite mer mjöl om degen känns för lös. (Men var försiktig med mjölet så inte lussebullarna blir torra och stenhårda!).Dela degen i 24 bitar och rulla fingertjocka strängar som formas till lussekatter. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.Låt jäsa ytterligare 30 min.
  3. 3. Pensla med ägg, strö över riven och och flinsalt. Stick ner oliver där russinen brukar få sin plats. Grädda i 225 grader ca 15-20 min. (Det är morötterna som gör lussebullarna saftiga och att de får gyllene färg - som med saffran).

Dryckestips: glögg

Skapat 2009-11-23 av Fiffiga Fia, 579 visningar, 3 utskrifter. Källa: Allas VT 48/2009

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

2 st  morötter, rårivna
8 dl  vetemjöl
0,5 tsk  salt
0,5 dl  matolja, neutral smak
2,5 dl  vatten
0,5 paket  jäst, halvt paket (25 gram)
1 st  uppvispat ägg
1 dl  riven ost, gärna smakrik
2 tsk  flingsalt
48 st  kärnfria oliver.


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.