Ljust surdegsbröd

Recept av Smulan

Recept: Ljust surdegsbröd

INGREDIENSER

portioner/st.
Till det här receptet behöver du en assistent
DAG 1, kväll:
100 gram  vetesurdegsgrund
100 gram  ljummet vatten 40-45º
150 gram  vetemjöl special
50 gram  fint rågmjöl
DAG 2, morgon:
  surdegen från gårdagen
25 gram  jäst
600 gram  ljummet vatten
750 gram  vetemjöl special
30 gram  salt, gärna havssalt
  gärna olivolja till jäskärlet
Betyg: 4.0/5 (6 röster, 7 kommentarer)

Ett gott bröd bakat med vetesurdeg och en gnutta råg.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: surdeg, ljust bröd, nyttigt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. DAG 1, kväll: Blanda alla ingredienserna i en bunke och låt stå varmt över natten. Ovanför kylskåpet brukar vara en bra plats. Degen ska vara ganska fast.
  2. 2. DAG 2, morgon: Lös upp jästen i vattnet i degbunken. Blanda i surdegen från gårdagen och ingredienserna för DAG 2 utom saltet. Kör 8 min och låt vila 5 min, häll i saltet och kör ytterligare 2 min.
  3. 3. Häll över degen, som är ganska vek, i en inoljad plastlåda eller annat stort kärl och låt jäsa ca 2½-3 tim. Degen blir ca 3 ggr så stor. Under den första timmen (var 20:e min) viker du (slår) degen från kanterna mot mitten tills du känner att den spänner.
  4. 4. När degen jäst och blivit stor häller du upp den på rikligt mjölat bord och delar den i två delar. Slå varje deg några gånger och lägg dem i mjölade jäskorgar med skarven ner. Har du inga jäskorgar går det bra med durkslag som du lägger rikligt mjölade dukar i. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 45 min.
  5. 5. Sätt under tiden ugnen på 260º och sätt in en långpanna på botten. Har du ingen baksten låter du en plåt värmas upp samtidigt med ugnen.
  6. 6. Tag ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper och vänd försiktigt över degen. Sätt in i nedre delen av ugnen och häll på en skvätt vatten i långpannan. Akta så du inte bränner dig på ångorna.
  7. 7. Får du inte plats med båda degarna på en gång, sätter du in den andra i kylen så den inte blir överjäst. Sänk värmen till 225º efter 10 min.
  8. 8. Efter 30 min kan du sätta in en termometer i brödet, när den visar 98º är det klart.
  9. 9. Spraya gärna vatten in i ugnen ett par gånger under gräddningen för att få en fin och hård skorpa. Sista 5 min kan du också låta ugnsluckan med fördel stå lite på glänt.
  10. 10. Höj värmen igen till 260º och sätt in den andra degen och upprepa proceduren.
  11. 11. Tips ! Surdegsgrund finns bland mina recept!
  12. 12. Tips 2! Förvara bröden inlindade i ett par handdukar så bevaras den goda knapriga skorpan. Gärna stående med snittytan ner på en mindre skärbräda, se bild, så bevaras även snittytan mjuk.

Skapat 2009-03-17 av Smulan, 23637 visningar, 418 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

100 gram  vetesurdegsgrund
100 gram  ljummet vatten 40-45º
150 gram  vetemjöl special
50 gram  fint rågmjöl
  surdegen från gårdagen
25 gram  jäst
600 gram  ljummet vatten
750 gram  vetemjöl special
30 gram  salt, gärna havssalt
  gärna olivolja till jäskärlet


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.