Ljust bröd med surdeg

Recept av Catarina Algotsson

Recept: Ljust bröd med surdeg

INGREDIENSER

portioner/st.
10 gram  jäst (blå)
10 dl  kallt vatten
2,5 dl  vetesurdegsgrund
2 msk  honung
2 kg  vetemjöl (knappt 1 paket)
1,5 msk  salt
Betyg: 1.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

Recepte ger typiska ljusa surdegsbröd: Sega och syrliga med härlig spröd skorpa.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Dag 1: Smula jästen och lös den i vattnet och surdegen. Rör i honungen och tillsätt det mesta av mjölet. Degen ska bli mycket fast. Arbeta degen i maskin i 12 minuter.
  2. 2. Tillsätt saltet och kör i maskinen i 5 minuter. Plasta in degbunken noga och låt den jäsa över natten.
  3. 3. Dag 2: Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela den och forma med lätt hand 2 limpor. Doppa ovansidan i mjöl och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa medan ugnen värms till 275 grader.
  4. 4. Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv. Sätt in bröden i nedersta delen av ugnen. Spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta. Stäng ugnsluckan och sänk genast ugnsvärmen till 225 grader. Grädda bröden i 40 minuter och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Skapat 2009-04-29 av Catarina Algotsson, 10353 visningar, 120 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

10 gram  jäst (blå)
10 dl  kallt vatten
2,5 dl  vetesurdegsgrund
2 msk  honung
2 kg  vetemjöl (knappt 1 paket)
1,5 msk  salt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.