Limpa med sammalet rågmjöl

Recept av Bagare Bengtsson

Recept: Limpa med sammalet rågmjöl

INGREDIENSER

portioner/st.
550 gram  filmjölk
70 gram  Smält smör, 37 grader
50 gram  jäst
500 gram  vetemjöl special
400 gram  Sammalet rågmjöl
50 gram  ljus sirap
3 tsk  salt
1 tsk  hel kummin
2 tsk  brödkrydda
0,5 dl  solrosfrön
0,5 dl  vatten
1 msk  ljus sirap
Betyg: Bli först med att betygsätta Limpa med sammalet rågmjöl!

Ett lite grövre bröd tack vare det sammalna rågmjölet.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 60 min.
Tillagningstid: 35 min.
Total tid: 95 min.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Värm filmjölken till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet i en bunke. Tillsätt det smälta smöret, sirap, kummin, brödkrydda, vetemjöl och sammalet rågmjöl.
  2. 2. Kör degen i maskin i ca 10 minuter. Justera ev med vatten/mjöl för att få en smidig deg. Tillsätt saltet och kör maskinen ytterligare ca 4 minuter.
  3. 3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk, 30 - 40 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 eller 3 delar. Forma till avlånga limpor. Lägg i brödform eller ram (3 mindre delar) eller på bakplåtspapper (2 större delar) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  4. 4. Koka upp ca 1 dl vatten. Pensla limporna med sirapen utrörd i vattnet och strö solrosfrö över. Placera limporna i nedre delen av ugnen och häll det kokande vattnet i en skål på ugnsbottnen. Grädda limporna i ca 35 min (3 mindre i form/ram) eller 40 min (2 större). Spraya in vatten 1 - 2 gånger under gräddningen.
  5. 5. Låt limporna svalna på galler utan duk för knaprig skorpa.
  6. 6. Får du inte tag i sammalet rågmjöl så går det bra med rågsikt men brödet blir inte lika saftigt och lite ljusare.

Skapat 2012-05-25 av Bagare Bengtsson, 712 visningar, 17 utskrifter. Källa: Eget

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

550 gram  filmjölk
70 gram  Smält smör, 37 grader
50 gram  jäst
500 gram  vetemjöl special
400 gram  Sammalet rågmjöl
50 gram  ljus sirap
3 tsk  salt
1 tsk  hel kummin
2 tsk  brödkrydda
0,5 dl  solrosfrön
0,5 dl  vatten
1 msk  ljus sirap


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.