Lenas vörtlimpor

Recept av Anel-Nevs

Recept: Lenas vörtlimpor

INGREDIENSER

portioner/st.
1 hekto  Blå jäst
2 flaskor  porter (à 33 cl)
1 flaska  33 cl julmust
100 gram  smör/margarin
2 dl  russin
1 msk  malda pomeransskal
1 msk  malen ingefära
1 msk  malda kryddnejlikor
2 dl  mörk sirap
3 dl  rågsikt
2 tsk  salt
1,7 kg  vetemjöl special
Pensling:
  Kokt kallt svart kaffe.
Betyg: 4.0/5 (1 röster, 2 kommentarer)

4 stora goda vörtbröd. De blir glansiga av kokt kallt kaffe.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: Vörtlimpa. jul, julbröd, vörtbröd, julbak, julbord

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula ner jästen i en deg skål. Smält smöret i en kastrull och häll porter och julmust däri. Ljumma det till 37 grader. Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt russin, pomeransskal, ingefära, kryddnejlikor och sirap. Häll i resten av vätskan och rör ner rågsikt och salt. Blanda eferhand ner vetemjöl till en smidig deg. Kör assistenten ca 10 minuter. Degen ska vara ganska fast. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Koka starkt kaffe och blanda i en msk sirap. Låt svalna.
  2. 2. Sätt ugnen på 220 grader. Kör assistenten någon minut. Degen ska lossa från skålkanten. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra likastora bitar. Forma till limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt med bakpapper mellan varje limpa (för att de ska kunna säras på efter gräddningen). Skär med en vass kniv tre skåror i varje limpa. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.
  3. 3. Pensla limporna med kaffet. Sätt in plåten i ugnens nedre fals. Efter 20-25 minuter sätt i en stektermometer i tjockaste delen av bröden. Ställ termometern på 98 grader, då bröden ska vara färdiggräddade (ca 50 minuter). För över bröden på galler och pensla dem med kaffet igen. Lägg bakduk över, så får du inte hård skorpa.

Skapat 2009-12-11 av Anel-Nevs, 4895 visningar, 123 utskrifter. Källa: Mitt eget

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 hekto  Blå jäst
2 flaskor  porter (à 33 cl)
1 flaska  33 cl julmust
100 gram  smör/margarin
2 dl  russin
1 msk  malda pomeransskal
1 msk  malen ingefära
1 msk  malda kryddnejlikor
2 dl  mörk sirap
3 dl  rågsikt
2 tsk  salt
1,7 kg  vetemjöl special
  Kokt kallt svart kaffe.


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.