Karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck

Recept av Adniel

Recept: Karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck

INGREDIENSER

portioner/st.
3 blad  gelatin
4 dl  grädde
1 dl  strösocker
0,5 dl  vatten
3 st  äggulor
Rosa champagnegranité
0,75 dl  strösocker
1,5 dl  vatten
1 msk  flytande honung
3 dl  Rosa champagne eller mousserande rosévin
Jordnötsbräck
1 dl  strösocker
0,5 dl  vatten
1 dl  salta jordnötter
Röd fruktsallad
1 dl  vatten
1 dl  strösocker
1 msk  ljus sirap
2 st  stjärnanis
2 st  svartpepparkorn
0,5 tsk  rapsolja
1 st  rött äpple
50 gram  röda vindruvor
150 gram  Vattenmelon (ev)
100 gram  hallon
Betyg: Bli först med att betygsätta Karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck!

Finfin efterätt som passar utmärkt på t ex nyårsafton

Typ: Dessert
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Övrig
Förberedelser: 120 min.
Tillagningstid: 120 min.
Total tid: 240 min.
Etiketter: Komplicerat, fint, gott

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa 3 dl grädde lätt. Blanda socker och vstten i en kastrull och koka till en ljusvrun karamell. Häll 1 dl ovispad grädde och värm tills karamellen löst sig.
  2. 2. Vispa upp äggulorna och droppa i den varma gräddkaramellen. Vispa fluffigt. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i microvågsugnen. Vispa ner gelatinbladen i smeten och vänd i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Ställ i kylskåpet.
  3. 3. Granité: koka upp socker, 1 dl vatten och honung i en kastrull. Låt koka i ca 2 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt lagen svalna.
  4. 4. Tillsätt 0,5 dl vatten och Champagne. Häll upp i en bunke, helst rostfri, och ställ den i frysen i ca 6 h. Vispa med ballongvisp varannan timme tills fina isflak bildats, eller låt allt frysa i bunken över natten och ta fram bunken 5 minuter. Vispa med elvisp och ställ tillbaka i frysen i 1 h.
  5. 5. Bräck: blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Strö ut jordnötter på ett bakplåtspapper eller silikonbakmatta. Häll karamellen över jordnötterna och låt stelna.
  6. 6. Fruktsallad: blanda vatten, socker, sirap, stärnanis och pepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka ca 2 minuter. Sila och låt lagen kallna.
  7. 7. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva vindruvorna. Skala, kärna ur och tärna vattenmelonen. Lägg och frukt och bär i lagen och låt stå i kylen till servering.
  8. 8. Låt fruktsalladen rinna av. Lägg den på moussen. Toppa med granité. Servera genast.

Serveringsförslag: Vinbären kan lätt bytas ut mot granatäpple. Gott som tusan.

Skapat 2010-12-28 av Adniel, 590 visningar, 5 utskrifter. Källa: Allt om mat nr 1 2010

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

3 blad  gelatin
4 dl  grädde
1 dl  strösocker
0,5 dl  vatten
3 st  äggulor
0,75 dl  strösocker
1,5 dl  vatten
1 msk  flytande honung
3 dl  Rosa champagne eller mousserande rosévin
1 dl  strösocker
0,5 dl  vatten
1 dl  salta jordnötter
1 dl  vatten
1 dl  strösocker
1 msk  ljus sirap
2 st  stjärnanis
2 st  svartpepparkorn
0,5 tsk  rapsolja
1 st  rött äpple
50 gram  röda vindruvor
150 gram  Vattenmelon (ev)
100 gram  hallon


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.