Kålpuddinglåda

Recept av Fiffiga Fia

Recept: Kålpuddinglåda

INGREDIENSER

portioner/st.
8 hekto  vitkål, strimlad
1 liter  buljong (vatten+ buljongtärning)
2 msk  matmargarin att bryna kålen i
1 dl  kokspad från vitkålen
3 msk  ströbröd
2 tsk  salt
1 krm  vitpeppar
1 krm  kryddpeppar
1 st  ägg
3 hekto  blandfärs
Ugn 175 gr, ca 50 min
Betyg: 5.0/5 (1 röster, 1 kommentarer)

Att göra kålpudding tar lite tid -men den sköter sig självt i ugnen. Och det är värt att vänta! Jag gör oftast 2 formar på en gång. Det är så bra att ha något färdigt i frysen. Min mamma har alltid gjort denna varianten som är lite mildare för magen.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: barnvänlig, mild, frysmat, långkok, billigt, husmanskost

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Strimla vitkålen. Förväll kålen i 1 liter buljong (vatten+buljongtärning)med lite salt, ca 5 -8 min. Spara drygt 1 dl av detta kokspadet. Häll upp vitkålen i ett durkslag och låt den rinna av. Bryn den förvällda vitkålen i lite matmargarin. Rör om då och då så att den inte blir bränd. Bryn den tills den mjuknat och är nästan genomskinlig och glansig.
  2. 2. Under tiden som du bryner vitkålen låter du ströbrödet svälla i ca 1 dl kokspad i en större bunke. När det svält klart blandar du ner salt, peppar, ägg och blandfärs. Blanda väl - röran ska vara ganska lös.
  3. 3. När vitkålen är färdigbrynt - blandas kålen ner i köttfärsblandningen. Blanda väl. Bred ut färsröran i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 50 min.
  4. 4. Det blir såssky av kålpuddingen som kan serveras istället för sås eller användas som grund till brun såsen. Annars kan man servera med smält margarin. Och naturligtvis potatis och lingon och en grönsallad till.
  5. 5. Om du väljer att göra flera ugnsformar för att frysa ner, så kyl ner kålpuddingen snabbt. Ställ ugnsformen i vattenbad. Frys ner i lagom stora portioner eller täck gratängformen ordentligt med stor plastpåse.

Serveringsförslag: potatis, potatismos

Dryckestips: mjölk, vatten,öl

Skapat 2010-03-17 av Fiffiga Fia, 2067 visningar, 51 utskrifter. Källa: Min kära mamma

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

8 hekto  vitkål, strimlad
1 liter  buljong (vatten+ buljongtärning)
2 msk  matmargarin att bryna kålen i
1 dl  kokspad från vitkålen
3 msk  ströbröd
2 tsk  salt
1 krm  vitpeppar
1 krm  kryddpeppar
1 st  ägg
3 hekto  blandfärs


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.