Kåldolmar utan risgrynsgröt

Recept av Anel-Nevs

Recept: Kåldolmar utan risgrynsgröt

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: Bli först med att betygsätta Kåldolmar utan risgrynsgröt!

Dolmar med pressad potatis i är underbart goda. Jag gjorde 16 kåldolmar. Resterande kål och färs blev en liten kålpudding.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: Vitkål, dolmar, köttfärs, kålpudding

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Tag bort de yttersta fula bladen. Skär runt mittstocken för att bladen sen lättare ska lossas. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten o kryddpepparkorn. Lägg i kålhuvudet med mittstocken uppåt. Lossa bladen efterhand som de mjuknat och lätt kan lossas. Lägg dem på en handduk för att rinna av. Lossa ca 16 blad. Spara kålspadet till stekningen av dolmarna och ev. till såsen.
  2. 2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken. Rör ihop färsen med den pressade potatisen, grädde, mjölk, ägg o lök till en ganska lös smet. Smaka av med salt o peppar. Skär bort det grövsta av bladens mittnerv. Lägg en klick färs (storlek stor köttbulle) på varje blad. Vik in den grova sidan av kålbladet över färsen. Vik sen in sidorna och rulla samman till ett paket. Lägg dem i en välsmord ugnsfast form el. långpanna. Smält smör och ringla över dolmarna. Strö sen socker överst.
  3. 3. Stek dem ca 30 min. i uppvärmd ugn. Vänd dolmarna och häll 5 dl kålspad över dem. Tillsätt kryddpepparkornen och sojan. Stek i ytterligare ca 30 min. Ös emellanåt. Lägg ev. al-folie över föt att ej vidbrännas. Lägg upp dolmarna på ett fat och håll varma medan såsen görs. Smält matfett i en kastrull, rör i mjölet och späd med skyn. Vispa i grädden. Späd ev med kålspad. Lägg i en msk lingonsylt och smaka av med salt o peppar. Servera kåldolmarna med kokt potatis, sås och lingonsylt.
  4. 4. Kålpudding: Tag bort mittstocken. Strimla kålen och mjukkok den i det överblivna kålspadet. Tillsätt 10 kryddpepparkorn i spadet. Smörj en ugnsfast form och lägg understa o översta lagret med kål. Däremellan resterande färsblandning. Stek i ugnen(225) ca 25 min. och häll på kålspad med några kryddpepparkorn. Stek ytterligare ca 25 min. Lägg al-folie över de sista minuterna. Frys ev. in efter att den kallnat.

Skapat 2011-03-05 av Anel-Nevs, 2493 visningar, 145 utskrifter. Källa: Min egen

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  vitkålshuvud, medelstort
  vatten
  salt o några kryddpepparkorn
400 gram  blandfärs (nöt- o fläsk-)
2 st  pressade kokta potatisar
1,5 dl  grädde
0,5 dl  mjölk
2 st  ägg
1 st  gul lök, finhackad
  salt o grovmalen svartpeppar
3 msk  smält smör
1 msk  ljust muscovadosocker, råsocker el. sirap
5 dl  kålspad
10 st  Kryddpepparkorn
1 tsk  kinesisk soja
2 msk  vetemjöl
1 msk  smör
4 dl  av skyn
1 dl  grädde
1 msk  lingonsylt
  salt o svartpeppar


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.