Härliga Kåldolmar med gräddsås

Recept av Jessiica

Recept: Härliga Kåldolmar med gräddsås

INGREDIENSER

portioner/st.
Kåldolmar
1 st  vitkålshuvud
0,5 dl  rundkorning ris
400 gram  blandfärs
2 dl  grädde
2 st  ägg
1 st  lök
1,5 msk  salt
2 krm  malen vitpeppar
2 klyftor  vitlök
2 msk  ljus sirap
Gräddsås
3 dl  sky från kåldolmarna
3 dl  grädde
2 msk  vetemjöl
1 msk  konc kalvfond
Betyg: 4.5/5 (2 röster, 1 kommentarer)

Har tagit lite av det bästa ur olika recept jag testat och det här blev resultatet.

Typ: Huvudrätt
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 60 min.
Tillagningstid: 60 min.
Total tid: 140 min.
Etiketter: billigt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skär ut stocken på vitkålshuvudet.
  2. 2. Koka upp rikligt med vatten tillsätt salt (1 tsk per liter vatten) och lägg i kålen med rotänden uppåt. Förväll kålhuvudet ca 5 min.
  3. 3. Ta loss de mjuka bladen efterhand. Om du vill kan du lyfta upp kålhuvudet på en tallrik när de ska tas bort. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Försök få 12-14st. Låt bladen rinna av på en ren handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.
  4. 4. Koka riset och låt det svala.
  5. 5. Skala och finhacka löken. Mjukfräs på svag värme.
  6. 6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. 7. Blanda färsen med riset, äggen, löken, grädden, vitlöken, salt & peppar.
  8. 8. Fördela färsen på kålbladen, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.
  9. 9. Bryn ovansidan i smör.
  10. 10. Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form. Ringla över rirap. Stek kåldolmarna i mitt av ugnen i ca 35 min. Bränn inte ytan för då bildas det en besk sky.
  11. 11. Sila ner skyn från kåldolmarna i en kastrull. Får du inte ihop 3 dl går det bra att tillsätta vatten, häll sedan i grädden. Vispa ihop vetemjölket med 0,5 dl vatten och red av såsen under omrörning. Låt den koka någon minut. Runda av såsen med kalvfondet, smaka av med salt och vitpeppar.
  12. 12. Servera med pressad potatis, rårörda lingon, saltgurka & ärtor.

Serveringsförslag: potatis

Dryckestips: Saft

Skapat 2012-07-19 av Jessiica, 2494 visningar, 154 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  vitkålshuvud
0,5 dl  rundkorning ris
400 gram  blandfärs
2 dl  grädde
2 st  ägg
1 st  lök
1,5 msk  salt
2 krm  malen vitpeppar
2 klyftor  vitlök
2 msk  ljus sirap
3 dl  sky från kåldolmarna
3 dl  grädde
2 msk  vetemjöl
1 msk  konc kalvfond


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.