Grovt rågbröd med eller utan surdeg

Recept av Smulan

Recept: Grovt rågbröd med eller utan surdeg

INGREDIENSER

portioner/st.
Fördeg, dag 1:
4 dl  ljummet vatten
50 gram  rågsurdegsgrund
175 gram  krossad råg
65 gram  grovt rågmjöl
125 gram  solroskärnor
80 gram  linfrö
20 gram  salt, gärna havssalt
Steg 2 dag 2:
2 dl  ljummet vatten
50 gram  jäst
210 gram  mörk el vanlig brödsirap
275 gram  fint rågmjöl
275 gram  vetemjöl
Betyg: 4.9/5 (11 röster, 10 kommentarer)

Ett riktigt gott och nyttigt bröd med mustig smak. Det går att baka utan surdeg, men surdegen ger en väldigt god smak. Surdegsgrund finns på min sida! Jag rekommenderar att göra degen i en assistent.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: rågbröd, surdegsbröd, grovt bröd, nyttigt, lättbakat, danskt rågbröd, Smulan

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Dag 1 kväll: Blanda ingredienserna till fördegen. Låt stå övertäckt med plastfolie i rumstemperatur över natten.
  2. 2. Dag 2 morgon: Rör ut jästen i vattnet för i steg 2 och häll ner blandningen från dag 1 i assistenten. Blanda ner resten av ingredienserna och kör ca 8 min. Degen blir ganska smetig, men så ska det vara.
  3. 3. Låt jäsa i bunken under duk ca 20 min. Smörj under tiden två avlånga 2-liters formar och fyll med deg 2/3. Sätt ugnen på 190º. Låt jäsa ytterligare 30 min eller tills degen nästintill når formens kant.
  4. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min. För att veta exakt när bröden är färdiga, kan du sticka in en termometer mitt i brödet efter 30 min. När brödet passerat 98º är det klart.
  5. 5. Ställ gärna in bröden i avstängd ugn några minuter utan formarna för att torka ytan lite.
  6. 6. Bäst blir bröden om de får vila väl inlindade i ett par handdukar tills nästa dag.
  7. 7. Tips!Du kan också göra bröden samma dag om du börjar med fördegen tidigt på morgonen och bakar ut det på kvällen.

Serveringsförslag: Med en god ost.

Skapat 2009-01-11 av Smulan, 33913 visningar, 10540 utskrifter. Källa: Martin Johansson

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

4 dl  ljummet vatten
50 gram  rågsurdegsgrund
175 gram  krossad råg
65 gram  grovt rågmjöl
125 gram  solroskärnor
80 gram  linfrö
20 gram  salt, gärna havssalt
2 dl  ljummet vatten
50 gram  jäst
210 gram  mörk el vanlig brödsirap
275 gram  fint rågmjöl
275 gram  vetemjöl


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.