Fluffiga semlor

Recept av Anneli

Recept: Fluffiga semlor

INGREDIENSER

portioner/st.
Deg
75 gram  smör , smält
3 dl  mjölk 3%
75 gram  jäst
0,5 tsk  salt
1 dl  socker
1 st  ägg
0,5 tsk  hjorthornssalt
8 dl  vetemjöl
2 dl  vetemjöl till utbaket
Pensling
1 st  ägg
Mandelmassa
2 hekto  mandel
1 dl  socker
1 st  äggvita
Betyg: 3.6/5 (6 röster, 0 kommentarer)

Godaste semmelbullarna. Ett recept som svärmor hittat i ICA kuriren. Fast hon bakar dem på råmjölk, kons första mjölk efter kalvning.

Typ: Dessert
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: fettisdagsbulle, mandelmassa, semla, råmjölk

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölken. (min svärmor bakar av råmjölk, kons första mjölk efter det att kon kalvat, mycket fet mjölk och de blr så goda) Värm till 37 grader.
  2. 2. Smula sönder jästen i en degbunke. Tips! När man delar ett jästpaket mitt i tu, dela den från hörn till hörn.
  3. 3. Tillsätt salt, socker, degspad och ägg. Tillsätt hjorthornssalt och 8 dl vetemjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank.
  4. 4. Låt degen jäsa i ca. 10 minuter i degbunken.
  5. 5. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare, tillsätt eventuellt mer mjöl (ca. 2 dl till utbaket).
  6. 6. Baka ut till runda släta bullar 10-12st stora eller 15 st mindre.
  7. 7. Låt jäsa väl på plåt, minst dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg.
  8. 8. Grädda i 250 grader mitt i ugn i ca. 5 minuter.
  9. 9. Mandelmassa: Skolla mandeln (koka upp dem i vatten, häll bort vattnet och dra av skalet).
  10. 10. Mal mandeln och tillsätt socker och äggvita , rör om till en smet. Tillsätt ev. lite vatten om det blir för tjockt eller en äggvita till.
  11. 11. Alla lägger vi ihop våra semlor på olika vis. Så här gör vi i vår familj.
  12. 12. Skär locket ca.1,5 cm från botten, gröp ur lite bröd och blanda med uppvispa grädde + lite socker. Blanda lite mandelmassa i grädden (färdigköpt=grovriven)
  13. 13. Lägg en klick mandelmassa på bullens botten och lägg på en rejäl klick av grädden. Lägg på locket och tryck till lite så locket fylls med grädden.
  14. 14. Dofta över med florsocker.
  15. 15. TIPS till mandelallergiker se mitt recept, Mandelmassa-tror man.

Skapat 2008-02-05 av Anneli, 11694 visningar, 322 utskrifter. Källa: ICA kuriren

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

75 gram  smör , smält
3 dl  mjölk 3%
75 gram  jäst
0,5 tsk  salt
1 dl  socker
1 st  ägg
0,5 tsk  hjorthornssalt
8 dl  vetemjöl
2 dl  vetemjöl till utbaket
1 st  ägg
2 hekto  mandel
1 dl  socker
1 st  äggvita


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.